RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Samlivsbrudd: - Barna bør bo 50-50 hos mor og far

Barneminister Solveig Horne (Frp) ønsker å endre barneloven. Forslaget om å fremheve i loven delt bosted for barn av skilte foreldre møter motbør.
Barneminister Solveig Horne (Frp) ønsker å endre barneloven. Forslaget om å fremheve i loven delt bosted for barn av skilte foreldre møter motbør. Foto: Frp/Flickr
Sist oppdatert:
Horne foreslår flere endringer i barneloven.

Barneminister Solveig Horne (Frp) ønsker å endre barneloven. Forslaget om å fremheve i loven delt bosted for barn av skilte foreldre møter motbør.

Foruten delt bosted berører forslagene felles foreldreansvar, flytting med barnet og sanksjoner ved samværssabotasje.

Hensikten med endringene som ble lagt fram tirsdag, er å styrke foreldreansvaret, styrke barns samvær med begge foreldrene og hindre samværssabotasje, opplyser Horne i en pressemelding.

– Jeg foreslår felles foreldreansvar som utgangspunkt for alle, også for foreldre som ikke bor sammen når barnet blir født, sier Horne.

Ombud advarer
To forslag om delt bosted sendes nå på høring.

«Som det foretrukne alternativet vil statsråden foreslå at delt bosted fremheves i loven ved at dette alternativet nevnes først som noe foreldrene kan avtale. Statsråden ønsker også å høre om delt bosted skal være utgangspunktet i loven når begge foreldrene har bodd sammen med barnet», skriver departementet.

Barneombud Anne Lindboe advarer sterkt mot å gjøre såkalt delt fast bosted til utgangspunkt i loven.

– Utgangspunktet må være barnets beste, ikke likestilling mellom foreldrene, sier hun til Dagbladet.

Lindboe mener forslaget bærer preg av å ha et voksen-perspektiv.

Også når det gjelder flytting med barn sendes to forslag på høring.

Regjeringen ønsker å forsterke dagens ordning ved å innføre meklingsplikt ved uenighet. Dessuten vil Horne at foreldre med felles foreldreansvar må være enige hvis barnet skal flytte med bostedsforelder til et annet sted i landet.

Styrke reaksjoner
For å sikre barna samvær med begge foreldrene vil Horne likestille foreldrene som omsorgspersoner.

– Foreldrene er likeverdige og likestilte for barnet. Når foreldre oppfatter seg som likestilte i foreldrerollen, vil det senke konfliktnivået til barnas beste, sier Horne.

For å kunne reagere sterkere mot samværssabotasje foreslår Horne å gi Statens innkrevingssentral ansvaret for å innkreve tvangsbøter etter barneloven.

Samtidig ønsker statsråden å styrke muligheten for mekling i saker om tvangsfullbyrdelse. Forslaget er å lovfeste at dommere kan oppnevne en sakkyndig og/eller be om bistand fra familievernet til å hjelpe partene for å bidra til en frivillig oppfyllelse av samværsavgjørelsen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere