*Nettavisen* Nyheter.

Samme regel har gjeldt i 167 år - torsdag ble den endelig endret

Foto: Silje Gomnæs (Tønsbergs Blad)

- Jeg hadde aldri trodd dette skulle skje.

(Tønsbergs Blad) Torsdag kveld var 75 av Sjømannsforeningens 272 medlemmer samlet på Tollboden for å avholde sin 168. generalforsamling. På agendaen sto et punkt som flere ganger før har vært oppe til diskusjon, men som har blitt stående uendret siden foreningens lover ble skrevet i 1846: Skal kvinner også få bli medlem av Sjømannsforeningen?

Torsdag kveld var svaret for første gang i historien ja for å endre ordlyden i paragraf tre, som omhandler medlemskap i foreningen.

52 av 60 stemmeberettigede personer stemte ja, tre stemte blankt og fem stemte nei i den skriftlige avstemningen.

«Nå er vi kommet dithen, mine herrer», påpekte foreningens formann Kay Myhre høytidelig, før han gjentok det nye faktum.

Måtte bearbeide medlemmene
Formann Kay Myhre i Tønsberg Sjømannsforening, sier at dagens resultat var som forventet. Samtidig har man brukt mye tid på å «mykgjøre» medlemmene.

– Vi har bearbeidet medlemmene såpass mye at resultatet var ikke noen overraskelse. Dette er tredje gangen spørsmålet har vært oppe på generalforsamling, forteller han til tb.no.

Til sammen er det fjerde gang foreningen har diskutert spørsmålet om kvinnelige medlemmer.

– Gratulerer
– Gratulerer til Tønsberg Sjømannsforening! sier trafikkleder Eva M. Jensen i Kystverket når tb.no bringer henne nyheten fra generalforsamlingen.

I 2005 skrev Tønsbergs Blad om Eva som sendte søknad om medlemskap til foreningen og som fikk blankt avslag. Den gang beskrev hun avslaget som tragikomisk.

– Jeg hadde faktisk aldri trodd at dette skulle skje, sier hun nå.

Hun forteller at hun først og fremst sendte søknaden for ni år siden for å poengtere overfor en bekjent at kvinner ikke var tillatt som medlemmer. Men da saken sto i Tønsbergs Blad i 2005, kom det invitasjoner fra sjømannsforeninger langs hele kysten som ville ha henne som medlem. I Porsgrunn Sjømannsforening ble hun invitert på middag.

– Tatt imot som dronningen
– Jeg ble tatt imot som om jeg var dronning Sonja. Det var oppdekning og fri bar for meg og taler til ære for meg. De var helt elleville for å få meg som medlem der, det var ikke måte på, forteller Jensen.

Hun takket imidlertid nei til alle medlemsinvitasjonene.

– Jeg synes det er mest naturlig å være medlem der jeg bor og alltid har bodd.

God medlemstilstrømning
Ifølge Myhre er snittalderen hos medlemmene nå 72,5 år. Det kommer imidlertid godt med nye medlemmer inn også.

– Vi har en veldig god tilstrømning av medlemmer, slik at vi holder medlemmstallene stabile. I dag er vi en lykkelig forening med 272 medlemmer. Men skulle flere ønske å melde seg inn, er de selvfølgelig velkommen til det.

Om den nye bestemmelsen kommer til å påvirke medlemstallene, gjenstår å se.

Les flere saker fra Tønsbergs Blad.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag