RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sammenbrudd på Tokyo-børsen

Sist oppdatert:
Tokyo-børsen måtte i morges stoppe handelen for andre gang i sin 56 år lange historie da datasystemet falt sammen på enorme ordremengder
Handelen ble stanset 20 minutter før ordinær stengetid i morges på grunn av enorme ordremengder som knakk børsens datasystem, Dette er ifølge Bloomberg News andre gang i løpet av børsens 56 år lange historie at hele handelen stanses i Tokyo.

Ifølge en pressemelding fra børspresident Taizo Nishimuro er det det japanske økokrims raid av internettselskap Livedoor Co som har vært katalysatoren bak de enorme salgsordrene og fallene på Tokyo-børsen, som nå i morges knakk systemet. Det kan også bli snakk om å korte ned børsdagen også natt til torsdag.

Det ble i natt lagt ut 263 millioner aksjer i Livedoor for salg, som var 17 prosent under sluttkursen natt til tirsdag. Mengden tilsvarte mer enn en fjerdedel av aksjen i selskapet, men handlene ble ikke gjennomført på grunn av reglene om maksimumsfall på Tokyobørsen for en aksje i løpet av en og samme dag.

Tokyo-børsens Nikkei 225-indeks raste 2,9 prosent i natt, og forlenget dermed børsfallet som ifølge Bloomberg så langt har fjernet verdier for 300 milliarder dollar fra landets samlede børsverdier.

Dataproblemene i natt var det andre på tre måneder for Tokyo-børsen. Det var da ordremengden nådde 4 millioner, som er maksimum av hva det tåler, at handelen ble stoppet i natt. Da hadde børsen ifølge Bloomberg først vært ute å bedt meglerhusene kombinere ordre for å senke transaksjonsmengden.

Det var i november Tokyo-børsen hadde sitt første sammenbrudd etter en oppdatering i oktober, og nå er det snakk om å fremskynde en planlagt oppdatering fra februar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere