RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Knut Arild Hareide er tilbake fra pappapermen, lørdag var han i rådsmøte hos Hordaland KrF på Nøstet.
Knut Arild Hareide er tilbake fra pappapermen, lørdag var han i rådsmøte hos Hordaland KrF på Nøstet. Foto: Magne Turøy (Bergensavisen)

- Vi har ikke vært flinke nok

Sammenligner abort med sterilisering av romanifolk

Sist oppdatert:
- Hareide tar selvkritikk i reservasjons-debatten.

(Bergensavisen) Knut Arild Hareide er ferdig med pappapermen – for denne gang, ettersom han skal bli far igjen i løpet av året. I helgen var han i Bergen på KrFs rådsmøte i Bethlehem på Vestre Murallmenning.

Den mest opphetede politiske debatten siste halve året har været om hvorvidt allmennleger skal ha rett til å reservere seg mot å råde og henvise kvinner til å ta abort.

KrF har vært fraværende i debatten, selv om det var de som fikk forhandlet inn et ja til dette i samarbeidserklæringen med regjeringspartiene Høyre og Frp. Hareide plasserer mye av skylden for at debatten har blitt som den har blitt på egne skuldre.

– Det er fullt mulig å være for selvbestemt abort og for en reservasjonsrett. Men i det debattklimaet vi har fått i denne saken, har vi ikke lykkes å komme frem med dette. Og det er min feil. Dette ble forhandlet frem i høst, og jeg forutså ikke den dynamikken denne debatten ville få når temaet ble aktualisert. Det tar jeg med meg, sier Hareide til BA.

Selvbestemt abort

Han sier også at KrF må også ha respekt for at ingen er for abort, men at mange ser på selvbestemt abort som den eneste farbare veien.

– Her har vi noe å lære. Debatten handler ikke om man er for eller mot selvbestemt abort, konstanterer han.

– Men hva mener du at denne debatten egentlig handler om da?

– Det handler om hvilke etiske valg staten kan tvinge en ansatt til å gjøre. På 1950-60-tallet var staten medansvarlig for at enkelte innen romanifolket ble sterilisert i Norge. Dersom noen leger hadde nektet å gjøre dette da, hvordan ville vi sett på det i dag, spør Hareide retorisk.

Han poengterer deretter at det er ikke meningen å sammenligne disse to problemstillingen og si at de er like.

– Men det handler om at det staten velger å gjøre ikke automatisk er rett, og at man må gi ansatte anledning til å følge sin samvittighet, legger han til.

- Høyre har sviktet sin regjering

Hareide mener i den forbindelse at også Høyres uteapparat, altså bystyrerepresentanter og ordførere, har svekket sin egen regjerings troverdighet.

– Ved å aktivt gå ut mot sin egen regjering har de selvfølgelig gjort det. Men jeg, og KrF, har også vært for dårlige i denne debatten. Vi har havnet på sidelinjen.

Arbeiderpartiets Jette F. Christensen mener det er saken, ikke Hareides forklaring av den, som er problemet.

– Problemet er ikke dynamikken i debatten, men forslaget. Folk er mot dette forslaget fordi de er mot reservasjonsrett, -mulighet, henvisningsnekt eller hva Høyre velger å kalle ordningen denne uken, Ikke fordi de ikke forstår. Måten Høyre og KrF oppfører seg på er i ferd med å undergrave demokratiet. Høyre sa én ting før valget og gjør noe helt annet.

– Det er vel høyst vanlig...

– Nei, ikke når det gjøres slik. Folk som henvender seg til Høyre får beskjed om at de mangler folkeskikk. Folk som demonstrer får beskjed om at de er egoistiske og har misfortått saken.

Arroganse

Hun mener motstanderne av reservasjonrsrett blir møtt med en voldsom arroganse, og at forslaget fra regjeringen ikke er på en reell høring.

– Det er bare for syns skyld. Da forstår jeg at folk føler seg avmektige, og at denne saken skaper politikerforakt.

Christensen mener det at Hareide drar inn romanifolket i debatten ikke er mulig å gjøre annet enn som en «svært vulgær retorisk øvelse».

– De prøver i denne saken også å blande inn aktiv dødshjelp. Dette handler om reservasjonsrett, og da må man kunne diskutere det. Når så mange er imot reservasjonsretten, må man som politiker møte det med lydhør ydmykhet.

Les flere saker fra Bergensavisen.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere