NEW YORK (Nettavisen): - Joe Bidens utfordring på sitt første møte med FNs hovedforsamling er å overbevise sine allierte om at han ikke er en ny Trump.
Det skriver CNN i forbindelse med at Biden på tirsdag holdt sin første tale til FNs hovedforsamling som USAs president.
Se utdrag fra talen her:
Les også: Presidenten ble nektet servering, men slipper likevel inn i det aller helligste
- Sammenligner Biden med Trump
- Han vil bli møtt med et publikum som er skeptiske til om han virkelig er så forskjellig fra sin forgjenger som han selv liker å hevde, skriver CNN.
De viser til at flere allierte skal være skuffet over at Biden ikke helt har lagt fra seg den «America First»-politikken som Trump gjennomførte under sitt presidentskap.
Les også: Donald Trump avslører sin kontroversielle koronateori i nytt oppsiktsvekkende intervju
- De har kommet med bitre anklager om at de har blitt utelatt fra sentrale beslutninger. På en stadig mer offentlig måte har utenlandske ledere på en ufordelaktig måte begynt å sammenligne Biden med Trump, noe som er en fornærmelse for en president som gikk til valg på å være den som var i stand til, og som var erfaren nok til, å være et alternativ til Trumps bråkete og globale tumulter, skriver CNN.
Les også: Melania skal ha fått nok: – Det er over, og det er det
PS! Artikkelen fortsetter under.
Biden får knallhard kritikk
President Biden er for øyeblikket under hardt press i forbindelse med ubåtstriden, og flere EU-topper nå går hardt ut mot Biden og USA.
EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen kaller behandlingen av Frankrike i ubåtstriden for uakseptabel, mens EU-presidenten fordømmer USAs manglende lojalitet.
Frankrike ble tatt på senga av at Australia vraket en kontrakt om kjøp av ubåter og i stedet inngikk en stor forsvarsavtale med USA og Storbritannia. Det har ført til en diplomatisk strid, der Frankrike har kalt hjem sine ambassadører i USA og Australia.
– Det er mange spørsmål som trenger svar. En av våre medlemsstater er blitt behandlet på en måte som er uakseptabel, sier von der Leyen til CNN.
Les også: Krever riksrettssak og at Biden går av: - Gud hjelpe oss
EU-president Charles Michel sier USAs oppførsel er et lojalitetsbrudd.
– De elementære prinsippene for allierte er åpenhet og tillit. Og hva ser vi? Vi ser en klar mangel på åpenhet og lojalitet, sier Michel.
Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian har tidligere omtalt kontraktbruddet som «et svik» og har ifølge planen ingen separate møter med USAs utenriksminister mens han har i New York i forbindelse med høynivåuken i FN.
Les også: - Nå spør man seg om Biden er skikket til å være president
Bidens tale: - Må jobbe sammen
I talen på tirsdag snakket Biden både om pandemien og miljøutfordringene nå verden står over
- Dette er et avgjørende tiår for vår verden, sier Biden.
- Min administrasjon skal kjempe for bedre og mer velstående fremtid for hele verden. Men vi må jobbe sammen som aldri før, sa presidenten.
Les også: – Tvinges til å komme og kysse ringen til Trump
President Biden gjorde et poeng av de endringene han har gjort internasjonalt etter at han tok over som president.
- Vi er tilbake ved bordet i de internasjonale fora, spesielt FN, sa Biden, som også poengterte at USA nå er tilbake og samarbeider med WHO og igjen har sluttet seg til Parisavtalen.

Presidenten ble nektet servering, men slipper likevel inn i det aller helligste
Biden kom med klimaløfter
I sin tale i FNs hovedforsamling lovte president Joe Biden å doble USAs bidrag til klimafinansiering og å prioritere diplomati framfor bomber og kuler.
– Vi doblet bidraget i april, og nå dobler vi det igjen, sa han.
Les også: Tidligere venninne av Melania Trump: – Dette kan være begynnelsen på slutten for dem alle
I april ble det doblet fra 2,8 milliarder dollar til 5,7 milliarder, slik at hans nye løfte blir på 11,4 milliarder dollar.
– Dette vil gjøre USA ledende i klimafinansiering, sa Biden og understreket at han samarbeider med Kongressen for å nå målet.
Biden sier USAs bidrag vil bidra til at verden kan nå målet om et globalt klimafond. Han ber andre land forplikte seg til større bidrag før høstens klimatoppmøte i Glasgow.
Les også: USA lover gransking av feilbombing i Kabul
Kode rød
– FN-sjefen har med rette erklært kode rød for klimaet, sier Biden.
– For å holde oss til målet om å redusere temperaturstigningen til 1,5 grader må alle komme med forpliktelser til klimatoppmøtet, sa Biden og viste til at verden raskt nærmer seg stupet.

– Tvinges til å komme og kysse ringen til Trump
Han nevnte tørke og flom, og stadig mer ekstreme branner og orkaner over hele verden som tar liv og gjør skade for milliarder.
Verdens høyinntektsland besluttet i Parisavtalen å opprette et globalt klimafond på 100 milliarder dollar i året for å bistå utviklingsland i det grønne skiftet.
De rike landene har imidlertid ikke levert på dette løftet. Det har FN-sjefen kommet med sterk kritikk av i forkant av FNs hovedforsamling denne uken.
Søker ikke kald krig
I talen sin gjorde Biden det klart at USA nå er tilbake ved bordet i internasjonale fora, med henvisning blant annet til Parisavtalen og Verdens helseorganisasjon.
USA vil starte en ny æra av «uopphørlig diplomati» som følge av at krigen i Afghanistan er slutt, sa han og gjorde det klart at våpenbruk må være siste utvei.
– Vi søker ikke en ny kald krig, eller en verden delt opp i blokker. USA vil jobbe med alle land for å løse utfordringer, selv om vi har store uenigheter på andre områder, sa han, dagen etter at FNs generalsekretær António Guterres advarte mot en ny kald krig om ikke USA og Kina kan samarbeide.

- Nå spør man seg om Biden er skikket til å være president
Biden gjentok at USA er villig til å gå inn i atomforhandlinger med Iran, hvis iranerne viser vilje til det, og sa også at han tror den beste løsningen på Israel-Palestina-konflikten er en palestinsk stat.
Les også: - Systemet er rigget i Trumps favør
Bidra mer til koronakrisen
Biden sa også at USA vil bidra mer til den globale kampen mot koronapandemien. USA har hittil bidratt med 15 milliarder dollar, og han sa at USA foreløpig har sendt 160 millioner vaksinedoser til over 100 land.
Les også: Trump rasende etter oppsiktsvekkende Kina-lekkasje: - De er syke og demente
Han la vekt på at USA nå går løs på nye og mer presserende oppgaver som koronakrisen etter tilbaketrekningen fra Afghanistan.
– I dag er mange av våre største bekymringer noe som ikke kan løses med våpen. Bomber og kuler kan ikke bekjempe koronapandemien. Vi må handle nå og få satt sprøyter i armer så fort som mulig, sier Biden.
Erna Solberg: - Derfor er Biden bedre
Statsminister Erna Solberg er også i New York under og var til stede under presidentens tale til FNs hovedforsamling.

Donald Trump avslører sin kontroversielle koronateori i nytt oppsiktsvekkende intervju
Natt til mandag sa Solberg til Nettavisen følgende om hva hun mener er den største forskjellen mellom Biden og Trump.
– Jeg synes at han er en bedre president fordi han skjønner at ikke noe land i verden blir bedre med å gå alenegang. Vi må løse de store felles globale utfordringene sammen, sier statsministeren til Nettavisen.
Hva som er den største endringen med Biden i Det hvite hus, forklarer hun slik.
– Den største endringen er at de har meldt USA tilbake i den multilaterale verden. De ser på både FN og andre multilaterale organisasjoner som viktige for å oppnå globale felles løsninger. De er rett og slett opptatt av globale felles løsninger.
Se videointervju med Erna Solberg her:
Solberg: Biden innfridde i FN
Statsministeren mener at Joe Bidens første tale i FNs hovedforsamling var den talen som folk ønsket å høre fra USAs president.
– USA skal være mer vaktbikkje enn de har vært de siste årene. Det tror jeg er bra. Han innfridde med en tale som folk ønsket å høre, sier Solberg til norsk presse som hadde møtt fram utenfor FN-bygningen i New York, skriver NTB.
I salen hadde Solberg tatt plass sammen med utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) for å delta på FNs 76. hovedforsamling.
Biden lovet i sin tale å spytte grundig i kassen når det gjelder økonomisk støtte til det globale klimafondet.
Nye toner
Solberg mener Biden med det har slått an en annen tone.
– Det er en grunntone om at man sammen må løse verdens problemer, i stedet for å snakke om hvert land for seg, sier hun med henvisning til Bidens forgjenger Donald Trump og hans «America First»-politikk.
– Det er en helt annen forståelse når det gjelder internasjonalt arbeid. Budskapet var: USA vil lede, men vi trenger flere med oss.
– Biden var veldig tydelig i talen sin på at han har brukt de åtte månedene han har sittet, til å revitalisere allianser og til å være i kontakt med partnere. Det er helt tydelig at USAs retning er en annen enn den var, supplerer Søreide.
– Bedre stemning
Solberg tror også at Bidens løfte om å doble USAs tilskudd til det globale klimafondet til 11,4 milliarder dollar vil lette på stemningen foran høstens klimatoppmøte i Glasgow.
Mange vestlige land har fått skarp kritikk for ikke å ha levert på løftene om tilskudd til fondet.
– Hvis USA leverer på pengene, vil i alle fall en del av grunnlaget for den dårlige stemningen være bedre, sier Solberg.
Men samtidig trekker hun fram hvordan koronakrisen har påvirket klimakrisen, særlig i fattigere deler av verden.
Fra korona til gjeld
– Vi har hatt en pandemi som har ødelagt økonomien til ganske mange utviklingsland. Jeg tror vi kommer til å få en diskusjon om hva vi må gjøre med gjeldssituasjonen i mange land i dag, sier Solberg.
Hun mener også å se et skifte i USAs koronahåndtering. I sin tale lovte Biden å forplikte seg til å få bukt med pandemien i hele verden. Onsdag er det ventet at USA vil kunngjøre nye økonomiske forpliktelser ut over de 15 milliarder dollarene som allerede er brukt.
– Jeg tror nok de kommer til å prioritere dette høyt, sier Solberg.