RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Poppe, Cornelius (Scanpix)

Sammenligner hijab med Ku Klux Klan

Sist oppdatert:
Lederen i Oslo Frp sammenligner det religiøse hodeplagget hijab med Ku Klux Klans hvite hetter.

- Når foreldre tar hijab på barna sine, er det for meg like ille som om de skulle tatt på dem Ku Klux Klan-klær. Ingen ville vel godtatt det.

Slik omtaler fylkeslederen i Oslo Frp og stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde det religiøse hodeplagget hijab, ifølge Dagsavisen.

Les også: - Merkepresset et større problem enn hijab

Vil forby hijab
Han har sett seg lei på at jenter i grunnskolen viser sin muslimske tilhørighet ved å bære hijab og vil sette en stopper for det ved lov. Oslo Frp har nå fremmet et privat lovforslag om å innføre hijabforbud i grunnskolen i Oslo.

- Jens Stoltenberg har i sin vante feighet uttalt at det må være opp til kommunene å bestemme dette, så vi tar ham på ordet og fremmer dette i Oslo bystyre, sier Tybring-Gjedde til Nettavisen.

- Ikke et uskyldig tøystykke
Ku Klux Klan er en rasistisk gruppering mest kjent for sin voldelige kamp for å opprettholde raseskillepolitikken i USAs sørstater på 1950- og 60-tallet.

- Er det ikke ekstremt å sammenligne det å vise sin muslimske tilhørighet med det å vise tilhørighet med en organisasjon som Ku Klux Klan?

- Jeg vil verken ha hijab eller klanens hvite hetter, men det er viktig å forstå at hijab ikke er et uskyldig tøystykke. Det ble etablert av Ayatollah Khomeini etter revolusjonen i Iran og representerer et fundamentalistisk og politisk islam, sier Tybring-Gjedde og viser til at muslimske land som Tyrkia og Tunis ikke tillater hijab.

- Hva med hijab for de over 18 år?

- Det må være opp til kvinnene selv å ta det valget. Jeg tror ikke det er et klokt valg, men de må selvsagt få lov til å bære det.

Tybring-Gjeddes hijab-uttalelser kommer etter at tidligere byrådsleder Erling Lae fra Høyre i Dagsavisen tirsdag sa at han var imot et forbud mot hijab i skolen. Lae kritiserte også SVs leder og utdanningsminister Kristin Halvorsen som har problematisert bruken av hijab i skolen.

Tybring-Gjedde omtaler overfor Dagsavisen hijab som et uniformsplagg.

- Grenseløs naivitet
- Erling Laes utspill viser en grenseløs naivitet. Jeg syns det er helt forferdelig at foreldre i Norge tar hijab på små barn. Det er å iføre dem en religiøs tvangstrøye de ikke har bedt om. Ingen ville vel godtatt at barn ble kledt ut i Ku Klux Klan-kostymer? Eller sendt dem av gårde med nazistiske effekter? sier Tybring-Gjedde ifølge avisa.

Den norske hijabdebatten nådde kokepunktet for et år siden da justisminister Knut Storberget (Ap) ble presset til å gjøre retrett om hijab i politiet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere