Mandag kveld falt trykket drastisk i de to store gassledningene Nord Stream 1 og 2. Ledningene går mellom Tyskland og Russland. Tirsdag morgen ble det bekreftet at det er lekkasjer på tre ulike steder, henholdsvis to lekkasjer på Nord Stream 1 og en lekkasje på Nord Stream 2.
To av lekkasjene har skjedd nordøst for den danske øya Bornholm, den tredje er sørøst for øya. Det betyr at det nå lekker store mengder gass ut i Østersjøen. Både svenske og danske myndigheter har satt ned krisestab etter lekkasjene og selskaper har høynet beredskapen.
En fersk video fra det danske forsvaret viser hvordan havet nærmest «koker»:
Foreløpig har det ikke vært enkelt å overvåke lekkasjene for danske myndigheter. Myndighetene har opprettet en sikkerhetssone på ti kilometer rundt lekkasjene, for å holde seilere og båter unna.

Gassprisene stiger etter Nord Stream-lekkasje
– Vil vare i flere dager
Det er ikke helt sikkert hvor mye gass som ligger i ledningene, men ifølge The Guardian inneholdt Nord Stream 2 nærmere 300 millioner kubikkmeter med gass i seg.
Til Berlingske Tidende forteller direktør i det danske Energistyrelsen, Kristoffer Böttzauw, at det renner veldig mye gass ut fra ledningene. Han sier det synes på vannet rundt der lekkasjen er. Det siver fremdeles gass ut av ledningen, opplyser direktøren.
– Det vil gjøre det noen dager fremover. Begge rørene er gassfylte og det er mye gass i dem. De går hele veien fra Russland til Tyskland, så det er mye gass som slippes ut, forteller Böttzauw til den danske avisen.
Energistyrelsen er et direktorat underlagt det danske Klima- og Energiministeriet.

Strømprisen står stille og eksporten øker etter mer uro
– Akkurat som ved Bermuda-triangelet
Böttzauw er tydelig på at det er for farlig å dykke i nærheten av lekkasjene for å se skadeomfanget. Han understreker at det ikke er snakk om små rifter i ledningene, men store hull. Dykking ved ledningene innebærer en betydelig sikkerhetsrisiko.
– Hvis et skip seiler over et gassområde, kan det miste oppdrift – fordi det ikke er veldig mye vann, men mye gass i vannet. Akkurat som ved Bermuda-triangelet. Og da kan du risikere å drukne. I tillegg er det så mye gass (i vannet, red.) at det kan risikere å antennes dersom det er gnister i området, sier han og legger til at de samarbeider med relevante myndigheter for å få undersøkt skadene.
Forskere har tidligere hevdet at Bermudatriangelet har en større mengde med metangass i vannet, som kan forklare forsvinninger. Det har senere blitt avfeid av forskere ved Senter for Arktisk gasshydrat, miljø og klima ved Universitetet i Tromsø.
Kraftige undervannseksplosjoner
Målestasjoner i Danmark og Sverige registrerte kraftige undervannseksplosjoner mandag på samme sted som lekkasjene fra Nord Stream 1 og 2 er, melder SVT.
– Det er ingen tvil om at det er sprengninger, sier Björn Lund, lektor i seismologi ved det svenske nasjonale seismiske nettet, SNSN, til Sveriges Television. Lekkasjene fra gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 mandag etterforskes nå som mulig sabotasje.
SNSN oppdaget to tydelige eksplosjoner mandag i samme område som lekkasjene er lokalisert til.
– Man kan se tydelig hvordan bølgene stiger fra bunnen og opp til overflaten, sier han.
Den første eksplosjonen ble registrert klokka 0.03 natt til mandag, og den andre ble registrert klokka 19.04 på mandagskvelden.
– Vanskelig å se for seg at det er tilfeldig
Nord Stream 2 rakk aldri å komme i gang før Tyskland 22. februar 2022 stanset godkjenningsprosessen av ledningen. De to ledningene er på 1234 kilometer hver.
– Så vidt jeg vet har Nord Stream 2 ingen ventiler. Det betyr at det er et veldig langt rør uten mulighet for lukking. Så det er mye gass i den, sier direktøren, som ikke kan kommentere om Nord Stream 1 har ventiler som kan stanse gassen underveis.
Flere land var tydelige på at lekkasjene ikke kan være tilfeldig. Tysklands regjering gikk tidlig ut og mistenkte at ledningen var angrepet med ubåt eller angrepsdykkere. Samtidig krevet den russiske regjeringen at hendelsen ble etterforsket, og at de ikke kunne utelukke sabotasje på ledningene.
Danmark deler også noe av det samme synet:
– Det er vanskelig å se for seg at det er tilfeldig. Vi kan ikke utelukke sabotasje, svarte statsminister Mette Frederiksen på spørsmål om hvorvidt det kan være sabotasje som står bak.