Den siste tiden har klimaaktivister rundt om i vesten gått til aksjon mot kjente og kjære kulturskatter.

For alvor fikk aksjonene medias søkelys rettet mot seg da to aktivister fra «Just Stop Oil» den 14. oktober kastet tomatsuppe på et Van Gogh-maleri i nasjonalgalleriet i London, før de så limte seg fast fremfor kunstverket.

Også i Norge har lignende aksjoner funnet sted. Den 11. november forsøkte to klimaaktivister å lime seg fast til Munchs «Skrik» i Munchmuseet i Bjørvika. De ble stoppet av sikkerhetsvakter før de klarte å lime seg fast.

Fredag i forrige uke var to klimaaktivister på ferde i hovedstaden på ny. Denne gangen var det Vigelandsparken som stod for tur. De to klimaaktivistene kom fra «Stopp oljeleitinga» og de klarte å grise til flere statuer med oransje maling.

Louis McKechnie var en av aktivistene som stod bak en av disse klimaaksjonene. Han og Emily Brocklebank limte seg den 30. juni fast til Van Gogh-maleriet «Peach Trees in Blossom», som stod utstilt i kunstgalleriet Courtauld i London.

Tirsdag måtte han møte i retten for superlim-stuntet.

Tidligere har McKechnie aksjonert under en fotballkamp i Premier League, der han stripset seg fast til et av fotballmålene – som førte til at kampen ble utsatt frem til sikkerhetsvaktene klarte å løsne stripsen og fjerne aktivisten.

Dro King-sammenligning

Der sammenlignet McKechnie seg selv med borgerrettighetsforkjemperen Martin Luther King jr., og at han på samme måte som King ble forhatt av samfunnet.

Videre sa aktivisten:

– Borgerrettighetsbevegelsen fungerte fortsatt og folk trenger ikke like det vi gjør, sa McKechnie ifølge Sky News.

Martin Luther King jr. var en amerikansk baptistprest og leder innen borgerrettighetsbevegelsen. Mest kjent er han for sin kamp for at svarte oppnå like rettigheter som hvite ved hjelp av fredelige metoder som ikkevold og sivil ulydighet. Han vant blant annet Nobels fredspris for sitt arbeid. Han kjempet for denne saken frem til han ble skutt og drept i 1968.

Mener van Gogh var klar i sin tale

– Jeg tror at en person med logisk sans, som ikke er psykopat – og eier et van Gogh-maleri som er så verdifullt, vil respektere kunstnerens ønske, sa han.

– Van Gogh sa at kunst som portretterer naturen ikke er like verdifull som naturen selv, sa han videre.

Selv om selve van Gogh-kunstverket tok ikke skade av, siden det var innrammet i en glassramme. Men selve rammen til bildet, som er fra 1800-tallet, fikk derimot uopprettelige skader.

McKechnie ble dømt til to uker i fengsel og hans aksjons- medsammensvorne ble dømt til 21 dager i fengsel.