RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sammenstøt i Istanbul før planlagt forsoningsmøte

Sist oppdatert:
Gatekampene mellom politi og demonstranter fortsatte i sentrum av Istanbul natt til onsdag, etter at Taksim-plassen ble stormet av opprørspoliti.

Små grupper av syngende demonstranter ropte skjellsord mot politifolk i de trange gatene ned mot Bosporos-stredet.

Samtidig var bulldosere i gang med å fjerne ødelagte biler fra Taksim-plassen, som har vært protestenes episenter.

Istanbuls guvernør Huseyin Avni Mutlu sa tirsdag at politiet vil bli satt inn nærmest kontinuerlig for å holde Taksim-plassen fri for demonstranter.

- Vi skal fortsette med våre tiltak uten opphold, uansett om det er dag eller natt, helt til marginale elementer er fjernet og plassen er åpen for folket, sa han til tyrkisk TV.

Tåregass mot barn
Demonstrasjonene mot statsminister Recep Tayyip Erdogan har pågått i tolv dager, og det oppsto harde sammenstøt da Taksim-plassen ble ryddet tirsdag.

Ved solnedgang skjøt politiet tåregassgranater inn på plassen, hvor det oppholdt seg flere tusen mennesker. I tillegg til maskerte ungdommer hadde barnefamilier og folk i jobbantrekk møtt opp for å vise sin misnøye med regjeringen.

Hostende løp demonstrantene inn i sidegatene, mens grupper av steinkastende ungdommer ble spylt med vannkanoner.

Overrasket
At politiet gikk til aksjon, overrasket mange av demonstrantene siden Erdogan tidligere har sagt seg villig til å møte noen av lederne for protestene onsdag.

-  Kan du tro det? De angriper Taksim og gasser oss om morgenen rett etter å ha foreslått samtaler, sa 23-åringen Yilmaz.

Han forsikrer at demonstrantene ikke vil forlate parken Gezi, som ligger like ved Taksim. Planer om bygging i parken utløste de første protestene for snart to uker siden.

- Jeg er ikke redd for vannkanonen deres, det blir min første dusj på tre dager, sa Yilmaz til nyhetsbyrået AFP.

USA bekymret
Også i hovedstaden Ankara ble demonstranter møtt med tåregass og vannkanoner tirsdag kveld.

- Regjering, gå av! ropte flere tusen mennesker i sentrum av byen.

Flere vestlige land har uttrykt bekymring for situasjonen i Tyrkia, og en talsperson for regjeringen i USA ber om at ytrings- og forsamlingsfriheten i landet respekteres.

Vi forventer at tyrkiske myndigheter opprettholder disse fundamentale frihetene, sa talsperson Caitlin Hayden tirsdag.

Statsminister Erdogan sa i en tale samme dag at han ikke lenger ville tolerere protestene. Han forsikret at han ikke ville knele foran demonstrantene i Istanbul, som med 14 millioner innbyggere er Europas nest største by – hvis man regner Tyrkia som et europeisk land.

Løftet om å møte ledere for demonstrantene onsdag ble ikke nevnt i talen til folkevalgte fra statsministerens parti AKP. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere