RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Samsung G600 - Slank kameramobil

G600 er en mobiltelefon for den som vil ha en allroundmobil med et ekstra godt kamera.

Det finnes noen få mobiltelefoner som tar bedre bilder enn det Samsung G600 gjør. Men da snakker vi enten om dyre smartmobiler eller rendyrkede kameramobiler. På Samsung G600 er det gode kameraet en bonus som kommer på toppen av en mobiltelefon med mange andre gode egenskaper.

Les også:
- Samsung med 5 megapiksler og optisk zoom
- Samsung knuser eget kameramonster

Slank, men ikke utra-tynn
Ingen av de andre 5-megapiksel-mobilene kommer i nærheten av å være så nette som Samsung G600. Med en tykkelse på 1,5 cm er G600 likevel ikke er slank nok til å komme med i Samsungs Ultra-serie.

Høyden på 10,1 cm og bredden på 4,7 cm gjør telefonen nokså ordinær hva ytre mål angår.

Skjerm
Skjermen måler 2,2 tommer, og oppløsningen er på 320x240 punkter. Denne oppløsningen er nå mer eller mindre blitt standard på telefoner fra øvre mellomklasse og oppover. Samsung har levert en meget fargesterk og klar skjerm på G600. Dermed får du et nokså bra inntrykk av bildene dine når du studerer dem på mobilskjermen.

Vi hadde gjerne sett at en kameramobil i denne prisklassen hadde hatt et bedre fotolys. Noen vil sikkert også ha innvendinger mot at den mangler 3G med tilhørende herligheter. Dette er funksjoner du vil trenge om du ønsker å se mobil-TV, surfe eller laste ned musikk på kortest mulig tid.

Men G600 har Edge med hastighet opp til 236 Kbit/s (teoretisk). Det gjør det mulig å se mobil-TV med litt lavere oppløsning.

Velkjent design
Når det gjelder design er ikke G600 noen utpreget designmodell. Den likner på mye vi har sett fra Samsung før, og grå plast er ikke veldig spennende. Men det er funksjonelt nok, med en stor vippetast under skjermen, to såkalte softkeys (knapper du bruker for å gjøre ulike valg) og de vanlige rør av/på-tastene. Midt i navigasjonstastene sitter en kvitteringstast, og under vippetasten er slettetasten C.

Vippetasten ser ut som om den kan dreies. Det kan den ikke. Og til alt hell har Samsung også droppet trykkfølsomme felter på denne modellen.

Taster
Det ordinære tastaturet dukker frem når vi skyver opp skjermen. Skyvemekanismen er presis, og det er enkelt å åpne mobilen med en hånd.

Tastaturet er flatt og glatt. Tre smale slisser skiller tallene horisontalt, mens de vertikalt er atskilt med to smale lister. Det ser elegant ut, men er ikke særskilt brukervennlig. Friksjonen er svak, og tastene er litt for dårlig markert. Det er likevel ikke verre enn at vi gir tastaturet ståkarakter.

Menyer
Menyene i telefonen kan virke litt blodfattige. Det er greit å være dempet, men her blir det nesten for kjedelig. Det hjelper litt at du i menyen kan velge overgang mellom de ulike menysidene. Enkelte av de medfølgende temaene er friskere enn andre, men bare ett av dem, Espresso, tilfører menyene noe nytt ut over ulike fargenyanser. Her spinner ikonene rundt i sin egen lille karusell under en mindre versjon av det vanlige nettet med 3x4 ikoner.

I dette temaet er fargevalget rødbrunt med gulgrønne elementer. Det er sikkert noen som synes det er fint også.

Menyene reagerer til tider litt tregt, og siden animasjonene ikke har noen praktisk funksjon kan det være like greit å skru dem av.

FM-radio med opptak
FM-radioen er god og vi liker muligheten for å gjøre opptak fra radioen til mobiltelefonens minne. Men det er litt stusselig når opptaket avbrytes av innkommende anrop. Telefonens radio er standard FM uten RDS eller andre former for stasjonsinformasjon.

Radioen kan kjøre i bakgrunnen mens du bruker telefonen til andre ting, men om du vil ta bilde så forsvinner lyden mens du søker. Den kommer tilbake med det samme bildet er tatt. Opptakskvaliteten er helt grei, i alle fall om du velger beste kvalitet. Da komprimeres radiolyden til en MP3-fil med 128 Kbit/s.

Telefonens MP3-spiller er også grei. Når du åpner musikkmenyen kan du velge fra en meny om du vil høre de sist spilte, alle, nylig spilte eller mest spilte. Du kan også velge musikk etter artist, sjanger, album, komponist, podcast eller spillelister.

Koble til to trådløse hodesett - samtidig
Telefonen har A2DP og i menyen velger du om du vil overføre lyden trådløst til et enkelt stereohodesett eller et dobbelt stereohodesett. Med dobbelt stereohodesett menes at du kan spille av musikken i to trådløse stereohodesett samtidig. Det ene hodesettet velges som hovedsett med kontroll over lyd og innkommende samtaler.

I våre tester fungerte løsningen smertefritt, selv om vi forsøkte med en rekke forskjellige A2DP-hodesett.

Snarvei?
Musikkspilleren kan betjenes med den store vippeknappen, også når mobilen er i standby-modus, forutsatt at musikkspilleren kjører i bakgrunnen. For å starte musikkspilleren holder det å vippe navigasjonstasten en gang mot høyre.

Men du må være litt tålmodig, for det tar tid før spilleren starter.

Stempel
G600 har en rekke programmer installert. Blant annet finner du programmer for å lage ”stempel” av et bilde. Det betyr at bildet trekkes ut til sort hvitt, uten mellomtoner.

De hvite partiene blir gjennomsiktige, mens konturene av de mørke partiene kan brukes som ”stempel” på andre bilder.

Ellers finner du diktafon, bilderedigering, notater, verdensur, kalkulator, spill, konverteringsverktøy, kalender, nedtellingsklokke og stoppeklokke, i tillegg til adressebok, samtalelogg, nettleser, videokamera, foto, meldinger, FM-radio og musikkspiller.

VideoKameraet tar gode bilder også i nokså svakt lys, men det reagerer litt i tregeste laget. Videofunksjonen gi mulighet for å ta 15 bilder per sekund i VGA-oppløsning. 480x640 punkter. Men telefonen sliter med å komprimere bildene raskt nok, og dermed blir det hakkete bevegelser som særlig blir fremtredende når du flytter fokus. Kameraet har heller ingen bildestabiliseringsfunksjon.

Alt i alt kommer G600 ut av testen som en av de bedre mobilene i den øvre mellomklasse, med et kamera som i det minste overgår alle andre mobiler i nettopp denne klassen.

Denne saken er hentet fra mobilsiden Mobilen.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere