Det forteller Jenny Gehrken (21). Hun er aktiv på TikTok, og er programleder i podkasten «Pusterommet». Videoene hennes handler ofte om tips på hvordan du kan endre tankegangen, og ting du kan gjøre for å få det bedre med deg selv.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser nemlig at blant den voksne befolkningen er det unge mellom 18 og 24, og særlig kvinnene som er minst tilfredse med livet. Gehrken har en teori om hvorfor tallene viser det de gjør.

– Man er i en transformeringsperiode. Av egen erfaring er det en tid man sammenligner seg mye med de rundt seg. Når man har passert 24 er man kanskje ferdig med utdanningen og har landet litt.

Møtte seg selv

Til tross for at hun i dag bruker mye tid på å lytte til seg selv, har hun ikke alltid gjort det. Tidligere i livet har Gehrken følt på skam etter å ha tabbet seg ut, eller tatt feil avgjørelser. For rundt ett år siden ble hun kastet ut av militæret.

– Jeg fikk en følelse av at jeg hadde fucket opp, og gjort en feil.

Da hadde faren hennes fortalt henne at det ikke er det du har gjort som er feil, men heller det du gjør etterpå.

– Det var da jeg skjønte at jeg måtte tenke annerledes. Jeg tenkte negativt om andre fordi jeg også tenkte negativt om meg selv. For å ha vennskap jeg kan trives i, må jeg bli en god venn først, og for å klare det må jeg være en god venn mot meg selv.

Skylder på sosiale medier

Psykolog Rebekka Egeland forteller at de ikke vet om tallene kommer av mer fokus og undersøkelser på lykke enn tidligere, eller om tilfredsheten reelt sett har sunket sammenlignet med før.

– Det vi imidlertid vet, er at vi har tatt i bruk sosiale medier som Facebook og Instagram. Det blir veldig synlig hvordan andre tilsynelatende har det, og vi sammenligner oss.

Hun synes ikke skole og utdanning legger til rette for mangfold. Hun mener også forventningene til kvinner er for høye.

– Når det gjelder vi kvinner, mener jeg vi har satt altfor urealistiske krav for hva vi skal prestere i hverdagen.

Hun begrunner dette med at undersøkelser viser at kvinner fortsetter å ta mest ansvar på hjemmebane, selv om begge jobber like mye. Hun fortsetter med at det er en forventning at en mor skal huske oppgaver knyttet til skole og fritid for barna, og at en mann ville fått skryt hvis han gjorde det samme.

Ensomhet i studietiden

I midten av januar la Josefine Magdalena Stoffel (20) ut en TikTok hvor hun fortalte om ensomhet i 20-årene, og at hun synes det var vanskelig å knytte nære vennskap. Spesielt som student i en ny by. Videoen har i skrivende stund over 100.000 avspillinger på den populære appen.

– Jeg ble kjent med mange i fadderuka, men det ble ikke nære vennskap. Da vi dro ut følte jeg meg ensom, og at jeg bare var en av mange. Det var ingen personlig interesse at jeg var der, sier Stoffel til Nettavisen.

I videoen forteller hun at hun synes det er skummelt å fortelle om dette. Etter at hun trykket publiser har ikke responsen latt vente på seg.

– Jeg har fått meldinger av hundrevis som har kjent på det samme. Etter at jeg la ut videoen har ting blitt mye bedre. Mange tok kontakt, og det å være åpen hjalp veldig. Mange relaterte, og det gjorde at jeg ikke følte meg så alene.

Jenny Gehrken opplever også at det hjelper å åpne seg når hun er nedfor, eller står overfor en utfordring.

– Det hjelper å kommunisere det til folk. Jeg trenger ikke nødvendigvis råd, men bare å få det ut. Det har vennene mine lært også, så nå spør de om jeg vil høre deres mening eller ikke.

Hun forteller at det også hjelper å akseptere følelsen man sitter med, og huske på at vonde følelser ikke varer evig.

– Det er viktig å passe på seg selv, og gjøre ting som gjør deg godt. Om det er å bruke mange timer på TikTok, eller spise en is. Det er viktig å også akseptere de dagene som ikke er like produktive.

– Spør!

Psykolog Egeland forteller at dersom du mistenker at noen nære ikke er tilfreds med livet, er det viktig å spørre om hvordan de egentlig har det.

– Hvis det er vanskelig å spørre, kan du fortelle det, og si at du vil være der for vedkommende. Ta initiativ til å gå ut og gjøre noe hyggelig sammen. Man trenger ikke nødvendigvis å snakke så mye heller. Bare være i lag.

Hun opplever at det er flere som går til psykolog nå enn tidligere, og tror det kommer av at det er mer akseptabelt i dag enn før, samtidig som at det er flere som sliter mer etter pandemien.

– Vi så en dramatisk økning i spiseforstyrrelse-problematikk hos spesielt jenter og unge kvinner. Jeg tror det er store mørketall hos unge menn.

Dette begrunner hun med at det ikke nødvendigvis er like naturlig for dem å gå til psykolog og snakke om følelser.

– Vi må nok tenke nytt om hvordan vi kan fange opp unge menn under 30 som sliter psykisk, men også hvordan de kan få hjelp.

For å få det bedre selv, forteller hun at det er viktig å ha gode rutiner for søvn, kosthold og fysisk aktivitet.

– I tillegg er nære relasjoner veldig viktig. Ta initiativ, og tør å vise sårbarhet.

– Har akseptert fortiden

For å få det bedre, har Gehrken jobbet for å ikke dvele over fortiden, men akseptere den som den er.

– Det gjør at jeg kan flyte mer i hverdagen.

For å opprettholde en positiv tankegang og tilfredshet i livet, finnes det noen grep.

– Det siste året har jeg reflektert mye. Refleksjonene handler blant annet om hva jeg gleder meg til, og hva jeg er stolt og takknemlig over. Det gjør at jeg blir mer lykkelig av meg selv på sikt.

I tillegg til å reflektere, liker hun å bevege seg. Det gjør at hun føler seg bra, og for henne tar det fokuset vekk fra hvordan hun ser ut. Det hun heller kjenner på, er alt hun er fornøyd med at kroppen klarer å gjøre.

– Det samme gjelder om jeg ser på at bilde av meg selv. Det trenger ikke være et perfekt bilde, men jeg liker det fordi jeg ser på meg selv og er stolt over at jeg har fått til.

Når det gjelder statistikken, tror Gehrken også sosiale medier har mye av skylden.

– Den du vil ligne, vil se ut som en annen igjen. Man strever etter kjønnsidealet, store følgertall og likes. Alt er så ekstremt, og utseendebasert istedenfor å vise hva som er inni hodet, og hva kroppen er kapabel til. Utseendet er jo bare et skall.