RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Samtaler bedre enn piller

Sist oppdatert:
Ny forskning viser at samtaler med psykolog fungerer bedre for søvnløshet enn sovemedisin.

(SIDE2): Den enkle behandlingen er en form for kognitiv atferdsterapi og innebærer flere samtaler med psykolog. Resultatene fra undersøkelsen viser at enkel samtaleterapi kan gi like gode resultater som sovemedisin. Undersøkelsen som er fra Universitetet i Bergen, vekker internasjonal oppsikt og er publisert i det anerkjente amerikanske tidsskriftet The Journal of the American Medical Association, JAMA.

Gode resultater

Psykolog Børge Sivertsen og hans kollegaer behandlet en gruppe av deltakerne i studien med sovemedisinen Immovane, mens den andre gruppen fikk terapi. Etter respektive seks uker og seks måneder med behandling var resultatene klare. Gruppen som hadde fått terapi hadde større bedring enn gruppen som hadde brukt søvnmedisiner.

Ifølge Sivertsen var de svært overrasket over resultatene:

-Vi var overrasket, sier Sivertsen til den amerikanske nettsiden WEBMD. Vi forventet at den psykologiske behandlingen skulle virke, men vi forventet ikke at vi skulle se slike markante forskjeller mellom testgruppene.

Viktig med søvnrutiner

Undersøkelsen understreker viktigheten med gode søvnrutiner. De enkle knepene som å gå ut av sengen når du ikke får sove og avslappningsteknikker, er fortsatt gode råd for de som sliter med nattesøvnen.

Les også:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere