*Nettavisen* Nyheter.

Samtaler om våpenhviler i Syria

Syria Lakhdar Brahimi Foto: FABRICE COFFRINI (AFP/NTB Scanpix)

Fremskritt i forhandlingene mellom den syriske regjeringen og eksilopposisjonen.

25.01.14 14:05

Genève (NTB-AFP): Diplomater melder om bittesmå tegn på framskritt idet den syriske regjeringen og eksilopposisjonen for første gang har møtt hverandre ansikt til ansikt ved forhandlingsbordet.

Lørdag formiddag kunne en talskvinne for FN melde at partene satt i samme rom sammen med den internasjonale Syria-utsendingen Lakhdar Brahimi.

Møtet varte kun i 30 minutter, men planen er at partene skal møtes til et lengre møte klokken 16 lørdag.

Snakker ikke til hverandre
Partene forlot rommet gjennom ulike dører. Ifølge diplomater er det ventet at de to partene ikke vil tiltale hverandre direkte, men i stedet henvende seg til Brahimi, som er utpekt til Syria-utsending av FN og Den arabiske liga. I det første møtet var det kun Brahimi som snakket.

- Det er små skritt, men små skritt er bedre enn ingen skritt. Det er klart at vi vil se hysteriske episoder hver dag, sier en FN-diplomat.

Temaene
På ettermiddagsmøtet skal partene etter planen diskutere humanitære spørsmål. Målet er å få slutt på beleiringen av områder der det bor mange sivile, blant annet opprørsbastionen Homs sentralt i Syria.

Samtalene vil også handle om innføring av lokale våpenhviler og etablering av sikre passasjer for å få inn nødhjelp, opplyser Anas al-Abdah i eksilopposisjonens delegasjon.

- Men kjernen i forhandlingene dreier seg om å løse konflikten. Brahimi sa til oss at dette er en politisk konferanse som er basert på Genève 1 hvor det legges opp til innsettelsen av en overgangsregjering, sier Abdah.

Han representerer Nasjonalkoalisjonen, en gruppering som kun har støtte fra deler av eksilopposisjonen, og som verken opprørerne eller den politiske opposisjonen inne i Syria har sluttet seg til.

Uenige om maktskifte
Det såkalte Genève 1-kommunikeet ble vedtatt av vetomaktene i FNs sikkerhetsråd i Genève i juni 2012. Landene, deriblant Russland, ble enige om at det bør opprettes en overgangsregjering i Syria, men det har siden hersket ulike fortolkninger av hva det innebærer.

Lørdag morgen avviste Syrias regjering nok en gang behovet for en overgangsregjering.

- Vi er helt imot den, sa informasjonsministeren Omran Zoabi.

- Syria er en stat med institusjoner. En overgangsregjering er noe som er aktuelt i land som er i oppløsning, og som ikke har noen institusjoner, fastslo han idet han var på vei til møtet med opposisjonen sammen med Brahimi.

Opposisjonen krever at president Bashar al-Assad går av og har tidligere nektet å delta i direkte forhandlinger med regjeringens representanter før de går med på dette kravet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.