RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sandberg: - Krekar bør til Trandum

Advokat Brynjar Meling (t.v.) og Mulla Krekar før ankesaken i Borgarting lagmannsrett i 2012.
Advokat Brynjar Meling (t.v.) og Mulla Krekar før ankesaken i Borgarting lagmannsrett i 2012. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Regjeringen jobber med en kortsiktig løsning for mulla Krekar når han slipper ut fra fengsel 25. januar, sier Frp-nestleder Per Sandberg.

- Jeg vet jeg oppfattes som veldig kjedelig når jeg sier ingen kommentar. Men jeg vet at regjeringen selvfølgelig jobber med kortsiktige løsninger. For folk flest er det helt meningsløst at en person som Høyesterett har sagt at er en fare for rikets sikkerhet, skal slippes løs, sa Sandberg i en VG-debatt tirsdag.

Til Aftenposten sier Sandberg at Krekar bør overføres direkte til asylinternatet på Trandum når han slipper ut av Kongsvinger fengsel 25. januar.

– Ja, en som truer med terror og ble utvist for så mange år siden, bør ikke kunne få gå fritt. Slikt støter folks rettsoppfatning. Jeg mener ikke at han skal interneres over år om dette trekker i langdrag, men de få månedene til dette har gått i boks, bør gå bra, sier Sandberg.

Følge loven

Krekar, som egentlig heter Najmuddin Faraj Ahmad og er fra Nord-Irak, ble i desember 2012 dømt til fengsel i to år og ti måneder for trusler mot Erna Solberg og tre kurdere. Han ble frikjent for oppfordring til terror, tiltalens alvorligste punkt.

Når Krekar løslates 25. januar, akter han å følge loven, forsikret hans advokat Brynjar Meling overfor Nettavisen tirsdag. Meling sier han er sikker på at mullaen er en fri mann og kan gå på gaten når han slipper ut om to og en halv uke.

Allerede i 2003 ble det bestemt at Krekar skulle utvises fra Norge, men selv om det er politisk enighet om å sende 58-åringen ut av landet, kan det først skje når han ikke risikerer dødsstraff og tortur i hjemlandet.

Frps kjernesak

Arbeiderpartiets Hadia Tajik fastslo tirsdag at den planlagte løslatelsen viser at Frp ikke klarer å innfri sine valgløfter. I mange år var utsendelse av mulla Krekar en kjernesak for Frp. Også i KrF mener man presset nå er stort på Frp.

Innad i Frp er man ikke i tvil om at saken er svært viktig for partiet.

- Hvis vi ikke klarer å få mulla Krekar ut, kommer vi til å bli husket som dem som var størst i kjeften og som ikke greide å levere, sier stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen til Dagsavisen.

Han sier han håper at Krekar er ute av landet i løpet av året, men det er ikke godt nok for partifelle Ulf Leirstein som ønsker seg «julegaven» allerede før sommeren.

- Dette gjelder også Fremskrittspartiets troverdighet som regjeringsparti, påpeker Leirstein som understreker at situasjonen i Irak gjør det mye vanskeligere å sende ut Krekar nå enn da den rødgrønne regjeringen styrte.

I Frp er det ingen som tar selvkritikk på at man i alle år har gått ut og krevd at Krekar må ut raskest mulig, og først nå ser hvor vanskelig det er å gjennomføre en utsendelse i praksis.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere