Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sandberg: - Let etter ny PST-sjef utenfor Ap

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (Scanpix)
Sist oppdatert:
- Justisministeren må se utenom Aps partibok og ansette på bakgrunn av kompetanse og operativ erfaring, mener Per Sandberg (Frp).

* Pakistanske myndigheter har kalt Norges ambassadør inn for å forklare seg om PST-sjefens uttalelser.

* UD avviser at norske interesser i Pakistan er truet.

* Spesialenheten for politisaker skal etterforske PST-sjefens uttalelser.

Justisminister Grete Faremo (Ap) må se seg om etter ny PST-sjef etter at Janne Kristiansen i en åpen stortingshøring onsdag snakket om Forsvarets etterretningsvirksomhet i Pakistan.

«Men vi har også via E-tjenesten (...) de har representasjon i de landene du tenker på» sa Kristiansen blant annet som svar på et spørsmål fra Akthar Chaudhry om Pakistan og nærliggende land.

Hør lydfil med Janne Kristiansens forsnakkelse her

Forsnakkelsen kan vise seg å være et brudd på taushetsplikten PST-sjefen er pålagt. Spesialenheten innleder nå etterforskning av saken, opplyser Spesialenhetens sjef Jan-Egil Presthus til Aftenposten.

Pakistanske myndigheter kaller Norges ambassadør inn for å forklare seg om PST-sjefens utttalelser. Det skjer i et møte som startet klokka 12 norsk tid, melder Aftenposten.

- Fra UDs side har vi ikke fått indikasjoner på at norske interesser eller sikkerheten for nordmenn er truet som et resultat av gårsdagens uttalelser, sier pressevakt i UD, Kjetil Elsebutangen, til NTB.

- Legge bort partiboka
Lederen for Stortingets justiskomité, Per Sandberg (Frp), mener den nye PST-sjefen må ha operativ erfaring.

- Faremo må legge bort partiboka, sier han til NTB.

Sandberg vil ikke peke på noen kandidater han ønsker seg, men anmoder justisminister Grete Faremo (Ap) om å legge bort alle tanker om politisk oppnevnelse av ny sjef for Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

– Det var jo store kontroverser rundt ansettelsen av Janne Kristiansen i 2009. Jeg mener justisministeren må se utenom Aps partibok og ansette på bakgrunn av kompetanse og operativ erfaring, enten fra Forsvaret eller politiet, sier han til NTB.

Han mener at Stortingets tillit til Janne Kristiansen var sterkt fallende gjennom hele fjoråret.

– PST må kjempe for å bygge opp tilliten igjen, samtidig som de har store utfordringer med videre terrorbekjempelse, sier Frp-politikeren.

Sandberg tolker situasjonen som at gårsdagens uttalelser var det Faremo trengte for å avsette Janne Kristiansen. Han mener også etterretningsuttalelsene er å regne som en avledningsmanøver, og at 22. juli-håndteringen er det som veide tyngst for Kristiansens avgang.

- Kan gi PST en ny start
KrF-leder Knut Arild Hareide tror ikke Janne Kristiansens avgang skyldes 22. juli-kontroverser. Han mener det er positivt for PST at de nå kan jobbe med å gjenoppbygge tilliten med ny leder.

Han betegner avgangen som helt riktig, og mener det ikke hersker tvil om at avgangen utelukkende skyldes onsdagens mulige taushetsbrudd om samarbeid med pakistansk etterretning.

– Men dette kan gi Politiets sikkerhetstjeneste en ny start etter 22. juli. Nå kan vi droppe persondiskusjonen og konsentrere debatten fullt og helt om hva som kan gjøres bedre i framtida, sier Hareide, som også er leder for Stortingets 22. juli-komité, til NTB.

Han påpeker at PST er avhengige av tillit, og at den har vært tynnslitt siden i terrorangrepene i sommer.

– Vi har jo også fått signaler internt fra PST-ansatte om misnøye med Kristiansen. Det er nok sunt med en ny sjef og et nytt ansikt utad som kan gjenskape tilliten til både politikere og befolkningen, sier Hareide.

Les: - Ekstra graverende

Kommentar: Etterlengtet avgang

Faremo: - En svært alvorlig sak

Les: Her er forsnakkelsen

Les: - En klok avgjørelse

Les: PST-sjefen går av

Les: Norge og Pakistan i krisemøter

Faremo tok selv initiativ
Det var justisminister Grete Faremo (Ap) som selv tok initiativ til å undersøke om Janne Kristiansens uttalelse var lovstridig.

Justisministeren sier at hun og Janne Kristiansen snakket sammen utover kvelden onsdag etter høringen om 22. juli i Stortinget.

– Jeg tok meget raskt initiativ til å få gjennomført en vurdering, sier justisministeren, men hun vil ikke kommentere hva Kristiansen selv mente om det hun hadde sagt.

Det var under onsdagens åpne høring i Stortinget om 22. juli Kristiansen kom med den famøse uttalelsen som førte til PST-sjefens umiddelbare avgang. I sitt svar til SVs Akhtar Chaudry gikk hun langt i å røpe at den norske militære etterretningstjenesten opererer i Pakistan.

– Vi hadde samtaler om dette utover kvelden, men hun trakk selv konklusjonen. Et mulig taushetsbrudd er i seg selv en svært alvorlig ting. Nå valgte hun selv å fratre, og jeg vil ikke spekulere på hva som ellers ville skjedd, sier Faremo.

Også statsministeren konstaterer at Kristiansen kanskje har brutt sin taushetsplikt som PST-sjef.

– Politiets sikkerhetstjeneste er en sentral aktør i arbeidet med å skape trygghet for befolkningen, og tjenesten er avhengig av bred tillit for å lykkes. I denne saken er det konstatert et mulig taushetsbrudd ved at gradert informasjon er offentliggjort, sier Stoltenberg til NTB.

Presset?

Høyre-leder Erna Solberg mener PST-sjefens avgang er riktig, og tolker Faremos redegjørelse som at Kristiansen ble presset til å gå av.

– Akkurat det hun snakket om, hvor vi har folk og hvem vi samarbeider med, er jo ytterst viktig å holde tett om. Mange ville tenkt seg at vi har folk på bakken i Pakistan, men at hun bekrefter det, kom nok som et sjokk på både Forsvarsdepartementet og Etterretningstjenesten, sier Solberg.

Venstreleder Trine Skei Grande sier til NTB at hun i etterkant av høringen i 22. juli-komiteen umiddelbart fikk reaksjoner internt i partiet på Pakistan-uttalelsene.

– Jeg tolker det som at Akhtar Chaudhry stilte et spørsmål som var litt på siden av temaet, som hun ikke var forberedt på. Og PST-sjefen har sagt mye rart når hun ikke har hatt manuset klart, sier Skei Grande til NTB.

Hun mener det var mange grunner til at Janne Kristiansen burde gå av, og at det er bra for Politiets sikkerhetstjeneste (PST) å få en ny leder.

- Går på forholdet til samarbeidspartnere
Norsk sikkerhetsekspert mener det er graverende at hun røper detaljer om virksomheter til andre hemmelige tjenester i Norge.

- Det er egentlig to separate forhold som hun avslører. Det ene er at den norske E-tjenesten, som er en annen hemmelig tjeneste, har nære samarbeidsrelasjoner med pakistansk etterretning. Det er sensitivt i seg selv og er noe som vanligvis holdes unna offentligheten. Dette er noe som går på tilliten og forholdet til samarbeidspartneren man har, sier seniorrådgiver i Norsk Utenrikspolitiske Institutt (NUPI) Vegard Valther Hansen, til Nettavisen.

– Liv i fare

Det bør sitte i ryggmargen på en PST-sjef å ikke røpe sensitive detaljer om hemmelige tjenester, mener forsker Vegard Valther Hansen i Norsk Utenrikspolitisk Institutts avdeling for sikkerhet og konflikthåndtering.

– At hun bekrefter at den norske etterretningstjenesten samarbeider med Pakistans E-tjeneste er i seg selv svært sensitivt. Men det mest graverende er at hun går langt i å indikere at det er norske E-operatører i landet. Dette kan vanskeliggjøre arbeidet deres, og i verste fall utgjøre en fare for personell og deres kontaktnett, sier han til NTB.

Verken den norske ambassaden i Pakistan eller Utenriksdepartementet vil kommentere PST-sjefens avgang.

– Du skjønner sikkert at alle spørsmål om dette må rettes til UD, sier ministerråd Terje Barstad ved den norske ambassaden i Pakistan.

Karikaturstriden i 2006 vakte sterke reaksjoner i Pakistan, og ambassaden har brukt mye energi på å dempe protestene. Avsløringen om at Norge opererer med agenter i landet, kan kaste forholdet ut i en ny krise.

Heller ikke pressevakten i UD vil kommentere hvordan utenrikstjenesten håndterer saken. Også forsvarssjef Harald Sunde og sjefen for Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen, er tause.

Krisemøte mellom Pakistans ambassade og UD

Den pakistanske ambassaden i Oslo krever en utfyllende forklaring etter Janne Kristiansens kommentarer om at Norge har etterretningsagenter i Pakistan.

Pakistans ambassadør Ishtiaq Andrabi sier til VG Nett at han torsdag har vært i kontakt med norske myndigheter for å få klarhet i hva som ligger bak uttalelsene fra Kristiansen.

– Vi er i kontakt med norske myndigheter. For oss er det viktig å få klarhet i nøyaktig hva som ble sagt, og hva PST-sjefen mente med sine uttalelser, sier Andrabi.

Ambassadøren forteller at han også har orientert utenriksdepartementet i Islamabad om uttalelsene fra PST-sjefen.

PST opplyser torsdag at Janne Kristiansen ikke ønsker å stille til intervjuer foreløpig.

Oberstløytnant Bent-Ivan Myhre, pressetalsmann for forsvarssjefen, sier i en Twitter-melding at de ikke vil kommentere PST-sjefens avgang eller etterretningsoppgaver utenlands.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!