RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sandberg: - Noe har sviktet

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (Scanpix)
Sist oppdatert:
Justiskomiteens leder sier Stortinget må få en redegjørelse om terrorsaken så fort de samles i oktober.

Opplysningene om at Tollvesenet varslet både Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) om Anders Behring Breiviks kjøp av bombeingredienser i mars i år - uten at tipset ble fulgt opp - vekker reaksjoner.

Reagerer
- Jeg blir bekymret, sier Per Sandberg, leder av Justiskomiteen på Stortinget og nestleder i Fremskrittspartiet, til Nettavisen.

- Det er merkelig at PST ikke klarte å sette sammen den informasjonen de hadde om Anders Behring Brevik, sier Arild Humlen, leder i Advokatforeningens rettssikkerhetsutvalg.

Les også: Terrorjegere tipset om Breivik i mars

Kommentar: PST overså terrorvarsling

Storberget sier han har snakket med justisminister Knut Storberget (Ap), som sier Justisdepartementet ikke mottok noen bekymringsmelding fra DSB i mars.

Fikk tips fra terrorjegere
Bergens Tidende skriver fredag at det var det internasjonale samarbeidet «Global Shield», som førte til at norske myndigheter i mars fikk tips om Anders Behring Breiviks navn. Prosjektet går ut på at FN, Interpol og tollmyndigheter over hele verden samarbeider for å identifisere handel med varer som kan brukes til framstilling av terrorbomber.

Breivik hadde på dette tidspunktet betalt 120 kroner for ingredienser som kunne brukes til bombeframstilling, og det var denne transaksjonen som vekket mistanken hos terrorjegerne i «Global Shield». Ifølge avisa ble informasjonen formidlet fra norske tollmyndigheter til PST og DSB. DSB varslet på sin side videre til Justisdepartementet, skriver Bergens Tidende.

Breiviks navn var ett av 50-60 som ble meldt inn, bekrefter Geir Høiseth i Toll- og avgiftsdirektoratet tl avisa.

- Noe har sviktet
- Jeg tar forbehold om at de opplysningene som nå kommer fram er riktige. Men hvis det er slik at tollvesenet og DSB har gitt sine bekymringsmeldinger videre til PST og Justisdepartementet, må det være noe som har sviktet i forhold til rutiner siden dette ikke ble fulgt opp, sier Sandberg.

Han sier det inntrykket Justisdepartementet og PST har formidlet til stortingspolitikerne er at PST har god kontroll i forhold til terrortrusselen.

- Man har ropt på datalagringsdirektivet, men kanskje bør PST ha mer fokus på direkte etterforskning og oppfølging av mistanker, sier Sandberg.

- Kan ikke vente på kommisjonsrapport
Han sier Stortinget ikke kan vente på 22. juli-kommisjonens konklusjon om terrorsaken.

«Jeg regner med at Stortinget vil ha en redegjørelse fra justisministeren og forsvarsministeren så fort vi samles i oktober»

Per Sandberg, justiskomiteen

- Nei, vi kan ikke vente på kommisjonens rapport. Her kan det være nødvendig å gjennomføre kortsiktige tiltak allerede nå. Jeg regner med at Stortinget vil ha en redegjørelse fra justisministeren og forsvarsministeren så fort vi samles i oktober, sier Sandberg.

Han mener videre det er naturlig at også Stortingets utvidede utenrikskomite får en redegjørelse om saken.

- En svært dyrekjøpt erfaring
Advokat Arild Humlen mener «Global Shield»-tipset viser at PST satt på nok informasjon om Anders Behring Breivik til at alarmklokkene burde ha ringt før 22. juli.

- Det er merkelig at PST ikke klarte å sette sammen den informasjonen de hadde om Anders Behring Brevik, hans relativt ekstreme ytringer på internett og hans innkjøp av kjemiske produkter som kan inngå i bombeandeler samt ammoniumnitat - som også er et potensielt bombemateriale, sier Humlen til Nettavisen.

Han er leder for Advokatforeningens rettssikkerhetsutvalg og har tidligere kritisert PST i kjølvannet av terrorsaken.

Da etterlyste han systemer og rutiner hos PST til å fange opp risikomomenter knyttet til mulige terrorister.

Nå sier han at «Global Shield»-samarbeidet viser at PST haddde slike systemer.

«Dette handler ikke om mer overvåking, men om å bruke de bitene man har og sette dem sammen»

Advokat Arild Humlen

- Dette handler ikke om mer overvåking, men om å bruke de bitene man har og sette dem sammen. Breivik hadde kommet med relativt ekstreme ytringer på nettet. Han kjøpte inn kjemikalier som kunne brukes som bombeingredienser og han skaffet seg seks tonn med potensielt farlig bombestoff fra Felleskjøpet, det siste uten at han hadde noen naturlig forankring til landbruket, sier Humlen.

- Dette ble en svært dyrekjøpt erfaring. Det må ikke skje igjen, legger han til.

Nettavisen har kontaktet PST og bedt om en kommentar, men har foreløpig ikke fått svar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere