RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Magnus Blaker (Nettavisen)

Sandberg: Søviknes var Hagens førstevalg

Sist oppdatert:
Per Sandberg skriver i sin selvbiografi at Carl I. Hagen hadde Os-ordfører Terje Søviknes som sitt førstevalg som arvtaker til Frp-tronen.

At Søviknes måtte trekke seg fra alle sine politiske verv da det ble kjent at han hadde hatt seksuell omgang med en 16-årig beruset jente på en fest etter et landsmøte i Fremskrittspartiets ungdom i 2001, gikk hardt inn på den tidligere Frp-formannen, skriver Bergens Tidende ifølge NTB.

«Jeg kan huske hvor usigelig skuffet Carl var. Det gikk hardt innpå ham. Alle planene han hadde lagt for Terje Søviknes' overtakelse måtte revurderes, og da var det kun én mulighet igjen, nemlig Siv», skriver Per Sandberg i selvbiografien «Mot min vilje» som lanseres onsdag.

Sandberg skriver også at Siv Jensen var et godt annetvalg.

«Jeg mener hun var den eneste kandidaten, Terje Søviknes fra eller til», skriver Sandberg, men uten å gå inn på hvem han selv ønsket skulle overta etter Hagen.

Ifølge Sandbergs bok pekte Hagen også på Søviknes som en statsrådskandidat da Erna Solbergs statsrådkabal ble lagt.

Sandberg med alkoholpåstander mot Jagland
Per Sandberg fikk refs av daværende stortingspresident Thorbjørn Jagland for å ikke å ha vært edru på Stortingets talerstol 12. desember 2006. Sandberg hevder at Jagland og presidentskapet selv drakk alkohol før de avga stemmer i stortingssalen samme kveld.

I den omstridte selvbiografien «Mot min vilje – oppklaring av et politisk liv» som lanseres onsdag formiddag, skriver den avtroppende Frp-nestlederen om hendelsen.

Sandberg holdt to innlegg i stortingssalen etter en middag med øl og akevitt, og «en akevitt» på kontoret til Høyre-toppen Trond Helleland.

- Hygget seg med rødvin
Daværende stortingspresident Thorbjørn Jagland var blant kritikerne, og mente det «var en selvfølge å være edru på talerstolen». Han kalte det en «meget uheldig episode».

Sandberg slår tilbake i selvbiografien, skriver Dagbladet:

«Thorbjørn Jagland var stortingspresident den gangen, og han uttalte seg til media som så mange andre. (...) Hva Jagland unnlot å fortelle, var at presidentskapet selv satt og hygget seg med rødvin på bakrommet mens jeg sto på talerstolen. Etterpå avga de sine stemmer i stortingssalen slik alle andre gjorde den kvelden», skriver Sandberg i boka.

Kilden han viser til er tidligere SV-topp Olav Gunnar Ballo som da var visepresident i Odelstinget, og som ifølge Sandberg var til stede på samme tilstelning som Jagland.

Jagland avviser
Jagland selv sier påstanden ikke er riktig. Han sier til Dagbladet at Eirin Faldet var settepresident for ham den kvelden, og at han hadde såkalt utbytting som betyr at representanten har en stedfortreder i Stortinget.

- Det betyr at jeg ikke stemte, jeg tok ikke ordet, jeg deltok ikke i debatten. Jeg har aldri i min karriere drukket en milliliter alkohol dersom jeg har visst at jeg skulle i Stortinget, sier Jagland.

Jagland mener det ikke har noe med saken å gjøre hvorvidt han tok et glass rødvin sammen med presidentskapet den kvelden.

- Poenget er at jeg ikke skulle inn i salen. Når man skal inn i salen, bør man ikke være påvirket av alkohol, sier han og understreker:

- Jeg har aldri kritisert representanter for å ta et glass rødvin på Stortinget, eller på restaurant og så gå tilbake til Stortinget. Men når man skal delta inne i salen, bør man ikke ha drukket alkohol.

Vurderer skritt
Jagland reagerer sterkt på påstandene som antyder at han deltok i avstemning den kvelden og påpeker at opplysningene om at han var utbyttet, lett lar seg spore opp og bekrefte.

Han sier til avisen at han aldri ble kontaktet i forkant av bokutgivelsen og sier han nå skal tenke over hvilke skritt han skal ta overfor Juritzen Forlag.

Dagbladet har ikke fått noen kommentar fra forlegger Arve Juritzen. Olav Gunnar Ballo besvarte ikke avisens henvendelser tirsdag. (NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere