*Nettavisen* Nyheter.

Sandberg vil ha et felles straffesaksarkiv

Oslo (NTB): Privatetterforsker Tore Sandberg etterlyser et sentralt arkiv for alle straffesaker der alle dokumenter og bevis er oppbevart. Han synes det er utrolig at et slikt arkiv ikke eksisterer.

30.11.12 06:40

Det er i sitt arbeid med gjenopptakelse av en rekke straffesaker at privatetterforskeren til stadighet har forundret seg over en total mangel på systematisk lagring av bevis.

- Det er et helt nødvendig med et sentralt arkiv for alle avsluttede straffesaker. Der må alle dokumenter og samtlige videoer og lydopptak lagres, pluss alle tekniske bevis, sier han til Aftenposten.

Han peker på at da dobbeltdrapsdømte Per Liland ble frifunnet etter lang tids soning, så var nettopp lydopptak fra retten i 1979 svært avgjørende. Han viser også til Fritz Moen-saken der et sædbevis som lenge lå lagret på sykehus i Trondheim, ble ødelagt under en transport.

- Hadde det ikke blitt ødelagt, kunne det ha blitt DNA-testet, fastslår han. Også Fritz Moen ble til slutt frifunnet.

- Nå er det ingen rutiner for å samle på bevis fra straffesaker. Noe ligger hos lokalt politi, noe hos Kripos, noe på forskjellige universitetssykehus og andre steder, sier Sandberg, som også synes det er håpløst at det i 2012 fortsatt ikke er installert opptaksutstyr i alle norske rettssaler. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.