Sandra Borch: - Er dette en dårlig spøk?

Stortingsrepresentant Sandra Borch fra Tromsø kan glede seg over at partiet der får 22 prosent på målingene. 

Stortingsrepresentant Sandra Borch fra Tromsø kan glede seg over at partiet der får 22 prosent på målingene.  Foto: Heidi Schei Lilleås

Senterpartiet vil vekke liv i pelsdyrnæringen.

23.03.19 15:07

HAMAR (Nettavisen): Senterpartiet (Sp) ligger an til å bli Norges tredje største parti, og forbereder seg på regjeringsmakt.

- La oss starte med å ta kommunene og fylkene til høsten så tar vi Norge i 2021, sa nestleder Ola Borten Moe til stor applaus fra talerstolen.

Da er det en sak som står høyt på agendaen: Omgjøre regjeringens beslutning om en styrt avvikling av pelsdyrnæringen innen 2025.

- Skittent politisk spill

Stortingsrepresentant Sandra Borch er engasjert i saken:

- Vi mener næringen er viktig for Norge og internasjonalt. Dette er en av næringene det er stilt strenge krav til, og jeg mener det er et paradoks av denne regjeringen å forby produksjon av pels i Norge, uten å gjøre noe med importen, sier Borch til Nettavisen.

Hun er klinkende klar:

- Dette nærngsforbudet vitner om et skittent politisk spill, særlig overfor alle de som blir berørt. Det er kun ett år siden Stortinget vedtok en melding som skulle sikre «en bærekraftig norsk pelsdyrnæring», så kommer Venstre inn og får gjennom et forbud.

Klikk på bildet for å forstørre.

Sandra Borch har både ulvepels og minkpels.  Foto: Privat

«Er dette en dårlig spøk»?

- Alternative næringer, som å dyrke cannabis, har vært nevnt for pelsdyrbøndene. Hva tenke du om det?

- Jeg tenkte først «er dette en dårlig spøk»? Snakk om å snakke ned næringen og de som driver i dag. Jeg skjønner godt at de blir frustrert og føler seg latterliggjort, og det er tragisk for næringen som i dag produserer god pels og sikrer dyrevelferden på sine farmer.

Og én ting kan hun garantere:

- Hvis vi kommer i regjering i 2021, er dette en av sakene som kommer til å ha prioritet, forsikrer hun.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Dette er en uhørt politisk hestehandel, mener Ola Borten Moe. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

- «Morgengave» til Venstre

Sps nestleder Ola Borten Moe beskrev regjeringens kuvending som en politisk skandale i sin tale:

- For første gang har en regjering varslet at det vil forby produksjon av en vare som fremdeles skal være lovlig omsettbar i Norge. Pelsdyrnæringen skal legges ned som en «morgengave» til Venstre fra statsministeren, sa Borten Moe.

- Med ett pennestrøk er livsgrunnlaget og livsverket til noen hundre norske familier revet bort. De sitter igjen med regningen og gjelden. Dette er ikke bare en uhørt politisk hestehandel og en av de største politiske skandalene i nyere tid. Det representerer et ideologisk og prinsipielt brudd med noe som har vært sentralt i et liberalt og fritt Norge siden 1814 og Hans Nielsen Hauges tid. Nærings og etableringsfrihet, fortsatte han.

Redaksjonskomiteens innstilling er slik:

«Norsk pelsdyrnæring er en internasjonalt konkurranseutsatt næring som mottar minimalt med statsstøtte. Den utnytter restavfall i produksjonen av et høykvalitetsprodukt og utgjør hele eller deler av inntektsgrunnlaget for hundrevis av norske familier. Næringen har den beste dokumenterte kvaliteten og dyrevelferden i verden. Likevel har regjeringen gått inn for å legge ned hele næringa, og heller la pels produsert med langt dårligere dyrevelferd i utlandet dekke etterspørselen. Dette er et brudd på etableringsfriheten og næringsfriheten som inntil nå har vært to viktige prinsipper i Norge. Senterpartiet vil jobbe for å få omgjort regjeringens beslutning,» heter det i redaksjonskomiteens innstilling.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.