*Nettavisen* Nyheter.

«Sandy» nærmer seg New York

Superstormen har satt opp farten. Flere kystbyer står under vann.

31.10.12 15:31

HTML EMBED

WASHINGTON, D.C./OSLO (Nettavisen): - Millioner kommer til å bli rammet. Vær så snill å høre på myndighetene i ditt område. Dette er en alvorlig storm og den kan potensielt ha fatale konsekvenser, sier president Barack Obama i en tale mandag ettermiddag.

- Jeg er ikke opptatt av valget. Jeg er opptatt av folks sikkerhet, sier Obama.

Østkysten av USA er i kriseberedskap få timer før Sandy rammer USA for fullt.

Superorkanen Sandy har allerede krevd minst 67 menneskeliv i Karibia.

- Dette er den mest katastrofale hendelsen vi noensinne har stått overfor og måttet forberede oss på i vår livstid, sier Connecticuts guvernør, Dan Malloy, ifølge CNN.

Connecticut er en av de ni amerikanske delstatene som har erklært unntakstilstand i påvente av orkanen.

Du kan følge utviklingen direkte i videovinduet under:

HTML EMBED

Dramatisk i New York
I New York har uværet gitt utslag ved at en enorm kran, som henger fra 75.etasje ved et nybygg ved Times Square, har brukket.

Det har ført til stor panikk og evakuering av området. Det fryktes at kranen vil falle når vinden tiltar enda mer i styrke utover mandagen. Det er ventet vindkast opp mot 150 kilometer i timen.

- Kranen var aldri ordentlig sikret. Nå vaier den i vinden, skriver Donald Trump på sin Facebook-side.

Norske Even Trygve Hansen holder til på et hotell på Times Square og kan se bygningen der kranen henger.

- Det er en spesiell stemning her nå. Alt er stengt og det er nesten bare politi og taxi i gatene, forteller Hansen til Nettavisen.

Hansen og hans reisefølge hadde lagt merke til kranen tidligere på dagen og hadde da stilt spørsmål ved sikkerheten. Nå har altså kranen sviktet.

- Stormen har jo ikke slått til ordentlig enda. Men det blåser stivt allerede og de regner med at kranen skal falle ned, sier Hansen.

Ingen skal ha blitt skadet, melder politiet.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Skjermdump

Viser muskler
Sandy har begynt å bite hardt fra seg langs kysten, og beveger seg nå med en hastighet på 44 kilometer i timen, ifølge USAs nasjonale orkansenter.

I casinobyen Atlantic City i New Jersey har deler av strandpromenaden kollapset, og byen er delvis oversvømt. To personer skal være skadet.

Også strandbyen Ocean City i Maryland skal være oversvømt, ifølge meldinger på Twitter. Store deler av piren skal være skylt vekk av de massive bølgene, og det er ekstremt sterk vind i området. CNNs reporter i byen rapporterer mens hun holder seg fast i et tre.

To personer er savnet etter at seilskuta MS Bounty, som er brukt i flere filmer, ble fanget av uværet.

I tillegg har mer enn 765.000 mistet strømmen så langt.

(artikkelen fortsetter under bildene)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Reuters/Scanpix

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Kevin Lamarque

Hamstrer mat
I matbutikken på Cleveland Park, et boligområde i Washington, var det lang kø mandag formiddag.

HTML EMBED

Hyllene med hermetikk og store vannbeholdere er i ferd med å tømmes. I dette området ventes det å bli verst mandag kveld og tirsdag morgen amerikansk tid.

- Været er temmelig dårlig og varslene blir bare verre og verre for dette området. Jeg tror nok ikke de ville stengt av t-banen og regjeringsbyggene om ikke de forventet at det blir ille, forteller Lauren Alikhan (29) til Nettavisen.

Kan bli historisk
Sandy er 1.600 kilometer bred og treffer land mandag kveld lokal tid. Når den gjør det, blir den trolig historisk. Meteorologer har målt lavtrykket til Sandy til 945 hektopascal, som er et mål for lufttrykk.

– Det har ikke vært et så dypt lavtrykk i det området før, så ingen levende mennesker har opplevd det som kommer til å skje de kommende døgn, sier meteorolog Mogens Rønnebek ved den danske meteorologiske instituttet til nyhetsbyrået Ritzau.

Uværet er nå en kategori 1-orkan på Saffir-Simpson-skalaen. Slike orkaner er svært farlige og vil vanligvis forårsake skade når de treffer land. Skalaen går fra 1 til 5.

Kategori 5-orkaner har en vindhastighet på minst 70 sekundmeter og kan forårsake katastrofal skade.

New York holder pusten
Midt i orkanens vei ligger USAs største by New York med sine 8,3 millioner innbyggere. Over 375.000 mennesker er evakuert fra lavtliggende områder, all offentlig transport er innstilt og børsene på Wall Street holdt stengt mandag.

Folk oppfordres til å holde seg innendørs.

Vivienne Decker er bosatt i New York, og har forberedt seg godt før Sandy rammer for fullt.

- Jeg har hamstret mat, masse pasta og sauser, og brød og bananer. Jeg håper at vi ikke kommer til å miste strømmen, men jeg har tatt ut litt kontanter for sikkerhets skyld. I tillegg har vi utstyrt oss med både lommelykter og talglys, skriver hun i en mail til Nettavisen.

Decker regner med å måtte holde seg inne fra stormen starter og ut tirsdag.

- Jeg har ladet både iPad, laptop og mobil, og håper batteriene ikke dør før uværet har passert.

Lader opp på pub
Frode Jacobsen er på ferie i New York sammen med familien. Når Nettavisen snakker med ham, befinner de seg på en pub på Manhattan.

- Vi sitter på en pub og har det veldig greit. Ute blåser det og regner, men det verste er ikke ventet å treffe New York før i 19-tiden lokal tid, sier han.

- Gjør uværet dere bekymret?

- Egentlig ikke. Det er greit å følge anmodningene fra myndighetene for sikkerhets skyld. Ellers får vi jo mye moro å snakke om etter en ferie som dette. Men det er mulig barna blir litt skuffet over at de ikke får handlet alt de ønsker seg.

Jacobsen sier at de snart vil vende nesen mot hotellet, hvor de planlegger å ri av stormen. Etter planen skal de fleste i følget reise hjem onsdag.

- Tiden vil vise om det er realistisk. Vi tar det litt som det kommer.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Vivienne Decker

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Vivienne Decker

Avlyste viktig valgkamparrangement
President Barack Obama har allerede avlyst flere valgkamparrangementer på grunn av det ventede uværet.

- På grunn av den forverrede værsituasjonen i Washington-området kommer ikke presidenten til å delta på dagens valgkamparrangement i Orlando, sa Det hvite hus' talsmann Jay Carney i en uttalelse mandag, ifølge NTB.

Orlando ligger i vippestaten Florida.

Senere på dagen kom beskjeden om at Obama heller ikke vil reise til et planlagt valgkamparrangement i Wisconsin tirsdag. Han vil i stedet bli i Det hvite hus for å overvåke orkanen Sandy.

Obama kom til Florida tidligere enn planlagt søndag kveld for å unngå å bli rammet av orkanen. Han skulle ha deltatt på et valgarrangement sammen med tidligere president Bill Clinton mandag.

Også Mitt Romney har avlyst flere valgkamparrangementer på grunn av uværet.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Mandel Ngan

Innstilte fly
Uværet skaper også store problemer for flytrafikken. Mange tusen avganger er innstilt i USA. Også flytrafikken mellom Norge og USA påvirkes.

SAS har kansellert fire flyginger til og fra New York og Washington mandag. Mellom 1.000 og 1.100 skulle reist til eller fra Skandinavia. Rundt 450 av disse er hjemmehørende i Norge, ifølge NTB.

FØLG UTVIKLINGEN DIREKTE MED MELDINGENE FRA NATIONAL HURRICANE CENTER:

HTML EMBED
new TWTR.Widget({ version: 2, type: 'search', search: 'from:NHC_Atlantic since:2012-10-28', interval: 6000, title: 'National Hurricane Center', subject: 'Analyser, prognoser og varsler', width: 480, height: 150, theme: { shell: { background: '#8ec1da', color: '#ffffff' }, tweets: { background: '#ffffff', color: '#444444', links: '#1985b5' } }, features: { scrollbar: false, loop: true, live: true, hashtags: true, timestamp: true, avatars: true, toptweets: true, behavior: 'default' }}).render().start();

FØLG UVIKLINGEN I INTERAKTIVT KART:

HTML EMBED

Fakta om orkanen Sandy:

* Mandag var Sandy en kategori 1-orkan på Saffir-Simpson-skalaen med en vindhastighet på om lag 38,9 sekundmeter

* Orkanen krevde minst 66 menneskeliv i Karibia

* Orkanen er ventet treffe land igjen mellom Nord-Carolina og det sørlige New England mandag kveld eller tirsdag

* Det er ventet opp til 300 millimeter regn i de hardest rammede områdene de tre dagene uværet ventes å vare

* Ordføreren i New York beordret søndag evakuering av 375.000 mennesker fra lavtliggende områder. Undergrunnsbanen, busser og tog er stanset. Over 7.400 flyginger er innstilt. Børsmarkedene i New York holder mandag stengt på grunn av orkanen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.