Etter at dyrevernorganisasjonen NOAH lanserte kampanjen «Signatur mot pels» søndag kveld, har signaturene rast inn. Fredag kveld har de hele 50.000 underskrifter.

Shabana Rehman, kommunikasjonsrådgiver i NOAH, mener signeringskampanjen har kraft og vil gi resultater.

- Største digitale fakkeltog

- Det er fantastisk og viser et aktivt folkedemokrati og medfølelse med de svakeste. Dette er nå blitt det største digitale fakkeltoget mot pels vi har sett, sier Rehman til Nettavisen.

Med signaturkampanjen håper organisasjonen å få politikerne til å føle det sterke engasjenentet som finnes for å avvikle pelsdyrnæringen. Signaturene skal leveres til Stortinget og til statsminister Erna Solberg.

- Vi snakker om riktig informasjon om pelsdyrenes behov. Det er i det hele tatt ikke mulig å ha godt dyrehold når de først sperres inne i små bur på livstid. De færreste vil støtte at dyr avles opp på denne måten, sier Rehman.

Handler ikke om enkeltbønder

Debatten rundt pelsdyrnæringen har pågått lenge, men etter at dokumentaren «Pels» ble vist på NRK tirsdag kveld har det virkelig stormet. Filmen skal blant annet dokumentere feil håndtering av dyrene, noe som er brudd på pelsdyrforskriften.

- Dette er godt håndtert av NRK og Piraya Film. Dyrevernorganisasjoner har også ført en saklig og faglig debatt. Det er ikke pent det bøndene ble utsatt for. Men det er faktisk verre det dyrene og deres avkom blir systematisk utsatt for. Dette handler jo ikke om enkeltbønder, men om et system som store deler av samfunnet nå er kritiske til. Derfor er dette en politisk sak, sier hun.

- Men det er sterke følelser i sving, som det er med alle saker knyttet til vold. Det er veldig godt å se at folk skjønner at lidelser påført dyr ikke har noen mindre verdi å protestere mot, legger hun til.

LES OGSÅ:Sandra Borch trekker seg fra pelsdebatt etter trusler

LES OGSÅ: Her er Sandra på julebord i minkpels

- Brutte løfter

NOAH mener politikerne har gitt mange løfter for pelsdyrene som de ikke har holdt.

- Vi håper at stortingsrepresentantene tar ansvar og rettter opp i de brutte løftene. Da tenker jeg på løftene fra dyrevelferdsmeldingen i 2003 hvor hele Stortinget gikk inn for at pelsdyrnæringgen skulle avvikles hvis dyrene ikke fikk et miljø hvor de kunne utfolde seg etter sine naturlige behov, sier Siri Marthinsen, leder i NOAH.

Mener de trenerer saken

Et betydelig flertall på Stortinget vedtok torsdag å be regjeringen vurdere forbud mot pelsdyroppdrett. NOAH mener likevel at politikerne viser for liten handlekraft.

Shabana Rehman mener dette handler om vilje.

- Hvis dette hadde vært mennesker hadde vi krevd handlekraft på dagen. Etter å ha jobbet med denne saken i et halvt år nå, skjønner jeg godt hva dyrevernorganisasjoner mener når de sier at politikere trenerer saken. Det gjør de med utvalg, rapporter og møter, sier Rehman.

LES OGSÅ: Stortinget ber regjeringen vurdere forbud mot pelsdyroppdrett

LES OGSÅ: Ødela butikk etter NRK-dokumentar

Tydelig beskjed

Med de 50.000 underskriftene som så langt har kommet inn, og det store engasjementet folk har vist, mener hun folk nå har gitt politikerne en tydelig beskjed.

- Det er et spørsmål om rett og galt. Innesperring av rovdyr i små bur hele deres liv er galt. Det er en tragedie for dyrene, og det utvikler holdninger mot dyr hos mennesker, holdninger vi ikke kan akseptere i et sivilisert samfunn, sier hun.