Sanker stemmer med gratis øl

Foto: (Scanpix)

I Tsjekkia gjør de det lille ekstra for å få unge mennesker til å stemme under parlamentsvalget.

28.05.10 12:03

- Gå og stem. Hvis du er student, så bestemmer dette din framtid, heter det i en oppfordring fra bryggeriet Rodinný Pivovar Bernard.

Deler ut tønner med øl

Ifølge Svenska Dagbladet gjør bryggerieier Stanislav Bernard alt for å overbevise landets unge velgere om at deres framtid vil stå og falle på at de går og stemmer.

De 1000 første klassene der 85 prosent av elevene over 18 år stemmer vil få en tønne med øl fra bryggeriet.

Kampanjen skaper ikke de største bølgene i et land der inntaket av øl ligger på 160 liter per innbygger i løpet av et år.

Valget til ny nasjonalforsamling pågår fredag og lørdag, og ifølge meningsmålingene er det to omtrent like store grupper av høyre- og venstrepartier som kjemper om makten.

Et flertall av unge mennesker sympatiserer med høyresiden. Derfor er det også laget en kampanje for å få unge mennesker til å overlate sine besteforeldre til å følge deres valg.

- Du kan påvirke din skjebne ved å besøke dine besteforeldre, erklærer Martha Issova (29) og Jiri Madla (23) i en video. (Se video nederst i saken). De inviterer unge seere til å overtale sine eldre slektninger til ikke å stemme på sosialdemokratene i CSSD og kommunistpartiet KSCM.

Protestparti på vippen

I tillegg seiler et protestparti opp som jokeren i det tsjekkiske valget.

- Det er fryktelig mange tsjekkere som er frustrerte over den politiske situasjonen i landet, og som føler at tiden er overmoden for en endring. Derfor ser de seg om etter et nytt parti, sier leder Radek John i partiet Offentlige saker.

Siden den tidligere journalisten og forfatteren i fjor ble valgt til leder i Offentlige saker (VV), har partiet blitt forvandlet fra et promilleparti i Prahas kommunalpolitikk til et riksparti med støtte fra rundt 12 prosent av velgerne.

Dermed kan partiet komme i en vippeposisjon mellom de to politiske grupperingene etter valget, melder NTB.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag