*Nettavisen* Nyheter.

Sånn får du bra hygiene på festival

Vi koser oss alltid masse på festival - men det gjør bakteriene også! Foto: iStock

Her er noen gode tips slik at du slipper å bekymre deg for bakteriebomber!

Får du noia av å ikke ha varmtvann i springen og tilgang på dusj når du er på festival? Du er ikke alene! Man kan si mye fint om det bohemske festivallivet, men det er ikke akkurat personlig hygiene som står i fokus med teltliv, festivaldoer, mangel på dusj, spising på farta og mye kontakt med andre festivalgjengere.

Derfor har vi spurt Espen Agnalt, administrerende direktør i Rentokil Initial Hygieneservice, om han kan komme med noen tips til hvordan du får god hygiene når du er på festival i sommer.

- Det er egentlig ikke så vanskelig å holde seg ren og hygienisk om man følger noen enkle regler og pakker fornuftig, sier han.

Generelt:

Husk å ta med deg våtservietter og hånddesinfeksjon i sekken eller vesken når du reiser på festival.

- Hånddesinfeksjonen kan også være skumbasert, uten alkohol, da det ikke tørker ut hendene dine. Disse bør brukes etter toalettbesøk og før du spiser, og når du føler deg litt skitten på hendene​, sier Espen.

Husk at mesteparten av bakteriene våre spres via hendene, derfor er håndhygienen ekstra viktig.

- På festival er hendene dine i kontakt med mat som ofte er litt grisete, jord og natur, mobiltelefonen din og andre sine hender. Men vi må ikke slutte å holde hender for det.

Les også: Disse forholdsreglene bør du ta for å få en dødsbra festivalopplevelse

Når du er på do:

Ifølge Espen Agnalt er den største bakteriefaren på festival de såkalte festivaldoene - spesielt når festivalen nærmer seg slutten.

- En del av de tradisjonelle hygienetipsene gjelder fortsatt, nemlig å bruke et papirstykke eller albuen for å åpne og lukk​e toalettdøren, og å tørke over toalettringen før du setter deg - gjerne med en våtserviett.

Du kan også gjerne ta med deg eget toalettpapir - vi vet jo alle at det kan flyte rundt der inne.

Når du er ferdig på do, bør du se etter nærmeste sted å vaske hendene med såpe, vask minimum i 20 sekunder og ikke glem å vaske tommelfingrene dine. Hvis ikke det er mulig, er det mange festivaler som har hånddesinfeksjonsstasjoner ved toalettene som du kan bruke i stedet.

Når du spiser:

Vi digger festivalmat, og det er ofte masse god mat og drikke å velge i. Men selv om det ser fristende ut, bør du se hvor renslig det er rundt boden du kjøper maten din fra, fordi dette kan gi en indikasjon på rensligheten knyttet til matlagingen også.

- I Norge er det strenge regler for slikt, så i utgangspunktet skal det være trygt å spise på festival. Ellers kan det være lurt å spise der du ser maten blir laget foran deg, og vask hendene dine før måltidet slik at du ikke drar med deg bakterier inn i maten, sier Espen.

Les også: Her er festivalguiden for sommeren 2017 - og artistene vi synes at DU må få med deg

Når du dusjer:

Det er forskjellige dusjmuligheter på forskjellige festivaler, men er du på en festival med provisoriske dusjer, er det lurt å benytte seg av slippers eller skotøy.

- Mange dusjer her i løpet av veldig kort tid, og det kan derfor lett spre seg sopp. Det er viktig å få dusjet i løpet av flere dager med festing og ofte svært varme dager. Hvis det i tillegg er gjørmete, som det har en tendens til å bli i Norge, er dusjing og rengjøring ekstra viktig, avslutter Espen Agnalt.

Sånn! Følger du disse tipsene, er du litt bedre rustet når du skal ut og ha det moro på festival i sommer! :)

Les også: Dette gjør folk når toalettet er møkkete, men de må på do

Og denne: Så mye bakterier er det på festivalarmbånd

Annonsebilag