*Nettavisen* Nyheter.

Sannheten om mannemytene

Er det sant at menn hater jentefilmer, frykter ekteskap og kun bryr seg om utseende? Og i så fall, hvorfor?

(SIDE2): Menn og kvinners oppfatning av hverandre har vært gjenstand for diskusjon siden tidenes morgen. Det er skrevet side opp og side ned om hvordan vi best skal forholde oss til hverandre, og ikke minst hvilke «typer» vi bør unngå.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Men Askmen har gått i dybden på mest kjente «mannemytene» for å se om det er hold i dem.

Myte 1: Menn liker yngre kvinner
Klisjeèn er at eldre, rike menn foretrekker yngre, vakre kvinner - og omvendt. Det er snakk om å utnytte hverandre. Men mange mener også at menn har et instinktivt styrt fokus på å finne kvinnen som har størst sjanse for å bære fram barn. På et dyrisk nivå vil man altså se seg ut yngre, potensielle reproduskjonspartnere.

At yngre kvinner ofte er mer opptatt av utseende, oftere ute på byen og sjeldnere fastsatt i et forhold er andre mulige forklaringer. Men det gjelder selvsagt ikke alle. Ashton Kutcher og Demi Moore er et eksempel på at kjærligheten kan seire, tross deres seksten års aldersforskjell.

Myte 2: Menn hater jentefilmer
Faktum er at jentefilmer lages for jenter. Teorien er at kvinner ønsker mild humor og forutsigbare slutter, der «vanlige» kvinner får mennene vi ønsker å date. Svært få inneholder en eneste slåsskamp, biljakt eller eksplosjon - som ofte brukes for å tiltrekke det mannlige publikum. Få vil derfor omfavne «chick flicks» for alt det er verdt.

Når det er sagt treffer de søte, små filmene mest sannsynlig flere enn målgruppen. «Knocked Up» og «Dumpet av Sarah Marshall» er eksempler på romantiske komedier, som også tar for seg det mannlige perspektivet. Det finnes nok en del som ikke vil innrømme at de i all hemmelighet faktisk liker «Bridget Jones» og traller med på «Mamma Mia!».

Myte 3: Menn kan ikke kontrollere seg
At noen menn «tenker med feil hode» er noe mange kvinner har fått erfare. Derfor er det en slags enighet om at verken forhold, konsekvenser eller løfter kan stoppe menn fra å være utro. Selv om det kanskje er sant for noen er det vel hardt å dømme alle under ett. Og kvinner er faktisk ikke mye bedre. En ny undersøkelse viser at mens 40 prosent av menn mener man skal date en og en, mente kun 33 prosent av kvinnene det samme.

Myte 4: Menn trues av intelligens og suksess
Myten underbygges av en annen; menn er naturlig konkurrerende og vil alltid være best. En selvstendig kvinne vil derfor undergrave menns egen intelligens, og på en eller annen måte gjøre dem mindre mandige. Mye av dette stammer fra urgamle kjønnsidealer.

I virkeligheten viser en undersøkelse at 20 prosent flere menn setter intelligens over utseende som viktigst når det gjelder kvinner, og at kun 6 prosent ville blitt brydd seg om at daten tjente mer. Kanskje det er den konstante siklingen over idiotiske modeller og skuespillere som forvirrer oss?

Myte 5: Menn er redde for å gifte seg
Logikken her er at gifte menn på en ellen annen måte har blitt lurt, tvunget eller bestukket til å gifte seg. Det er neppe reelt. Å finne kvinnen i sitt liv og leve lykkelige alle sine dager er faktisk drømmen til svært mange, om så litt senere enn kvinner. Og i disse skilsmissedager er det jo ikke slik at ekteskap nødvendigvis varer evig.

Tall viser dessuten at kun 18 prosent kvinner primært ønsker å gifte seg, mens 85 prosent av single menn leter etter en partner.

Myte 6: Alle menn frykter forpliktelser
Menn blir ofte beskyldt for å ha hva amerikanske manusforfattere liker å kalle «commitment issues». Etter å ha brukt tid å krefter for å få til et forhold, er visstnok neste steg å flykte fra det. Behovet for å ha litt frihet i livet sitt blir ofte mistolket. Men selv om noen får angst av tanken på å våkne til det samme fjeset hver dag, eller faktisk måtte spørre om det er greit å dra på en spontan tur til Las Vegas med gutta er det ikke alle som ønsker en åpen løsning. Noen setter faktisk pris på et ekte forhold.

MORAL: Alle er forskjellige. Også kvinner.

Les mer:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.