Gå til sidens hovedinnhold

Sannheten om mat

Fasting gjør deg ikke tynnere, og kunststoffer er ikke farlig. Les dagens mest befriende fakta.

(YEYE): Ikke ta alt du hører om mat for god fisk - kostholdet vårt styres ofte av myter.

«Fasting er sunt og slankende»
Når man faster sparer kroppen på energi, som den trenger for å fungere. Takket være energireserver kan kroppen fungere som normalt for en hel dag. Etter dette klarer ikke kroppen lenger å ha en normal stoffutveksling. Hvis man virkelig vil faste, burde man vite at det er kun vann og muskler som forsvinner med det første, men nesten ikke fett.

Grønt er alltid sunt
Delvis er dette korrekt. For mange mennesker er frukt og grønnsaker det viktigste man kan spise. Men dette kostholdet har også sine bivirkninger, som diaré. Dette kommer av naturlige giftstoffer eller gjæringsstoffer, som skader tarm- huden og kan virke inn i blodet. Heller ikke fullkornprodukter er helt sikker næringsmat. De inneholder en syre, som forhindrer inntaket av jern, sink, kalsium eller magnesium.

Kunststoffer er farlige
Tilleggsstoffer som fargestoffer, konserveringsmiddel og smaksforsterker er kun lovlig å tilsette hvis det ikke har en bivirkning på menneskets organer. Til og med når de selges på markeder blir de nøye overvåket, og det tas hele tiden nye studier på forskjellige stoffer. Men kun en liten andel av disse blir brukt i vanlig mat, og konserveringsmiddelet askorbinsyre er til og med sunt, da det inneholder vitamin C.

Salt gir høyt blodtrykk
Man trodde for en stund siden at gjennomsnittlig saltinntak per dag var 15 gram per person, men dette er senket til 7 gram. Etter medisinske undersøkelser vises det at det ikke alltid er lurt å forminske saltinntaket hos pasienter med høyt blodtrykk. Nye studier forteller at lite salt kan høyne det enda mer.

Kalsium gir åreforkalking
Åreforkalkning oppstår ved avlagring av kalk på åreveggene, men ikke fordi man har spist kalsiumrik mat. Åreforkalkning forekommer ved høyt blodtrykk, inntak av nikotin, lite bevegelse eller overvekt - og kalsium kan være med på å bryte ned forkalkingen hvis skaden allerede har skjedd. Er du bekymret for noe av dette, burde du altså ikke kutte ned på kalsiuminntaket.

Varm spinat gir kreft
Spinat har høye verdier av Nitrat, som man mener utløser Nitrosamin ved oppvarming. Dette er et stoff som kan høyne sjansen for kreft, men kun hvis spinaten har ligget på et varmt sted over lengre tid. Derfor er det lurt og sette spinaten på bordet med en gang. Å varme denne grønnsaken er ikke noe problem.

Rå mat gjærer i magen
Spiser man rå mat vil den ikke gjære i magen, for gjæring oppstår kun i tykktarmen. Dette tar flere timer og oppstår uansett hva slags mat vi inntar. Hva man spiser er akkurat det samme, for alt går gjennom den samme prosessen.

(Kilde: bild.de)

For siste nytt fra Yeye: Gå til forsiden her!

Reklame

Her får du oversikt over alle salgene