RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sannheten om Norges Friends

Hvordan havnet en småsleip heavyrocker, en sexfiksert muslim, ei pertentlig ungjente, en frelst Dylan-fan, og ei nordnørsk traktorlesbe i samme hus? Torbjørn Lien gir svaret i det nye Kollektiv-albumet.

«Huset med de rare i» heter Torbjørn Liens sjette album om det nokså spesielle kollektivet. Den ferske hovedhistorien handler om hvordan de fem vennene ble huskamerater – tilsynelatende for livet. Selv om det ikke er de helt sjokkerende avsløringene, er dette artig lesning for fansen som har måttet vente på en slik opprinnelseshistorie i fire år. Lien bygger greit videre på personlighetstrekk og erfaringer vi har hørt om før, og karikerer familiemiljøene på passe skrudd vis – fra new age-fantaster og kristne, til muslimer og utro lesber. Rammen for historien fungerer også bra, med pluss for en ekstra vri helt til slutt.

Foruten den 14 sider lange åpningsserien, inneholder albumet en rekke striper og korte serier (1-3 sider) som har vært trykt før bl.a. i Larsons gale verden. Seriene tåler stort sett en reprise, men flere nye sider hadde gjort dette til et bedre album for oss som leser Schibsted Forlagenes månedshefter og tross alt er hovedmålgruppen for utgivelsen.

De fem kollektivistene er svært ulike personer, og motsetninger er selve humormotoren i serien. Brytninger mellom personene har alltid vært viktig for poengene i serien. Men mer interessant er det at Lien virkelig begynner å få sving på motsetningene i personene: Ronny blander rollen som småbarnspappa og heavyrocker, og Mounir basker med sexbegjær og mer eller mindre bevisst muslimsk avholdenhet.

Det er mye rart å le av i albumet, men serien har ikke den snerten i språket eller gjennomførte sprøheten i karikeringen som stripekongen Pondus. En god del gjentagelser er det også i Kollektivet, med like vitser bygd på personenes spesielle egenskaper. Liens tegninger er som vanlig litt ubehjelpelige, med en tykk og keitete strekføring. Men han får likevel frem mange slags komiske uttrykk og reaksjoner i karikeringen av personene.

Les også:
Hodet med de rare i
- Intervju med Torbjørn Lien, skaperen av Kollektivet

Kollektivet på mobiltelefon
- Ny tjeneste sender Kollektivet-striper til mobiltelefoner

Tidligere samleutgivelser av Kollektivet:
- Album 1 (2001)
- Album 2: Synd i sommersol (2002)
- Album 3: Jul i Kollektivet (2002)
- Album 4: Heftig og bedugget (2003)
- Album 5: Når nettene blir mange (2003)
- Larsons bilag: Kollektivet – Metal spesial (2003)

Kollektivet trykkes månedlig i Larssons gale verden og Pondus

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere