Gå til sidens hovedinnhold

Sannhetens øyeblikk for kuppet i Egypt

Egypts forsvarssjef har kalt folket til gatene fredag for å gi ham mandat til å slå ned på uroen i landet. Det kan bli et sannhetens øyeblikk for kuppregimet.

Egypt er høyspent foran de varslede folkemønstringene fredag. Mens forsvarssjef Abdel Fattah al-Sisi har bedt folk om å strømme ut i gatene for å vise ham sin støtte og gi ham mandat til å slå ned på «vold og terror», har Det muslimske brorskap varslet motdemonstrasjoner i protest mot landets nye makthavere.

Situasjonen er flytende og følelsene sterke, advarer statssekretær Torgeir Larsen (Ap) i Utenriksdepartementet. Han var torsdag på besøk i Kairo for å holde samtaler med egyptiske ledere, deriblant statsminister Hazem el-Beblawi.

Les også: Brorskapet: – Hærsjefen erklærer borgerkrig

– Dette er helt avgjørende viktige dager for Egypts demokratiske framtid. Det er sannhetens dager, sier Larsen til NTB.

Venter millionoppmøte

Forsvarssjefens håp er ifølge avisa Al Ahram at fredagens markeringer skal bli like store som demonstrasjonene som ble holdt på ettårsdagen for innsettelsen av president Mohamed Mursi den 30. juni.

– Sisi kunne ikke gjort dette hvis han ikke var helt sikker på at han ville få akkurat så enorm støtte som ventet, sier en høytstående kilde anonymt til Al Ahram.

Flere millioner egyptere deltok i demonstrasjonene som ble arrangert i protest mot Mursi den 30. juni. Demonstrasjonene er blitt beskrevet som de største i Egypts historie, og de var utløsende for kuppet mot presidenten tre dager senere.

Men også Det muslimske brorskap, som Mursi har bakgrunn fra, har varslet demonstrasjoner fredag.

Utfallet kan i verste fall bli blodige gateslag.

– Det er alltid uforutsigbart når store folkemasser skal ut i gatene. Følelsene renner, og faren for vold og en dynamikk som kan komme ut av kontroll, er absolutt til stede, sier Larsen.

Ber om inkluderende prosess

I sine samtaler i Kairo har statssekretæren bedt egyptiske ledere om å vise ansvarlighet og forsøke å roe ned situasjonen. De kommende dagene kan bli avgjørende for Egypts utvikling videre, mener han.

– Det hviler et tungt ansvar på lederne som nå styrer dette landet, for hvordan de håndterer denne situasjonen, sier Larsen.

Norges budskap er ifølge ham at alle deler av samfunnet må inkluderes i den demokratiske prosessen, og at sikkerhetstrusler må håndteres i samsvar med rettsstatens normale prosedyrer.

– Sikkerhetstrusler må ikke misbrukes som en unnskyldning for å slå ned på politiske grupper, sier Larsen.

«Krig mot terrorisme»

Det forsvarssjefen ber om mandat til, er å starte en «krig mot terrorisme», sier en talsmann for Egypts interimspresident Adli Mansour.

Formålet er imidlertid ikke at hæren skal få «frie tøyler» til å kneble Det muslimske brorskap, forsikrer hærens talsmann Ahmed Ali.

– Dette er kun et initiativ til å konfrontere vold og terror, sier han.

Brorskapets ledere fester på sin side ingen lit til uttalelsene. Ifølge dem er Sisis utspill å regne som en «erklæring om borgerkrig». Islamistbevegelsen vil ikke la seg true til taushet, advarer de.

– Stå opp for frihet og legitimitet og mot det blodige kuppet! oppfordrer Brorskapets øverste leder Mohamed Badie.

Blodige sammenstøt

Siden slutten av juni er mer enn 170 mennesker drept i sammenstøt i landet. Mange av ofrene har mistet livet i gatekamper mellom tilhengere og motstandere av den avsatte presidenten. Dette har utløst anklager mot Brorskapets ledere om at de har oppfordret til terror.

Men også hæren har blod på hendene, mener organisasjoner som har gransket volden i landet.

Den 8. juli ble mer enn 50 tilhengere av Brorskapet drept i en massakre utenfor Republikanergardens hovedkvarter i Kairo. Hæren har selv hevdet at soldatene åpnet ild fordi de ble angrepet.

Men ifølge organisasjoner som Human Rights Watch er det ikke lagt fram beviser som underbygger dette. Inntrykket fra øyenvitneskildringer og annen dokumentasjon er tvert imot at massakren var uprovosert. (©NTB)

Reklame

Slik sparte Charlotte 15.000 kroner på billånet

Kommentarer til denne saken