RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sannhetens øyeblikk for Bush og Sharon

(AFP)
Sist oppdatert:
Ariel Sharon har rett i at Arafats død gir Midtøsten en historisk sjanse. Nå har han og president Bush sjansen til å vise at de mener alvor med fredsprosessen.

De siste tre årene gjorde både USA og Israel sitt beste for å gjøre Yasser Arafat usynlig. Problemet med strategien, var at den overså at palestinerne så på Arafat som symbolet på sin frihetskamp.

Arafats regime var både korrupt og drevet som et familieforetakende. Paret med Israels hardhendte politikk i de okkuperte områdene hadde de ytterliggående gruppene fritt spillerom. Om den nye midlertidige presidenten Rawhi Fattouh, den nye PLO-lederen Mahmoud Abbas og statsminister Ahmed Qurei greier å stagge dem, henger på om palestinerne tror de har noe å vinne på en moderat linje.

Da må Israel gjøre sitt for at Aabbas og Qurei har konkrete resultater å vise til i fredsprosessen. Det skjer ikke uten press fra USA. Selv vår egen statsminister mener det blir lettere å få Bush på banen nå som Arafat er borte. Men vi skal ikke glemme at både Bush og John Kerry under valgkampen lovte de amerikanske velgerne å stå fullt og fast bak Israel.

Arafats død forandrer ingenting ved fredsprosessen med mindre partene som er igjen er villige til å endre kursen. De nye lederne må stagge Hamas, Islamsk hellig krig og de andre militante gruppene. Det greier de bare dersom palestinerne føler de får noe igjen ved å forhandle med Israel. Dermed er det et sannhetens øyeblikk kommet for Bush og Sharon. Dersom de kommer palestinerne i møte, kan Arafats død føre til noe godt. Gjør de det ikke, vil fredsprosessen være like død som Arafat.

Hva mener du om Midtøsten etter Arafat? Si din mening i Veggavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere