RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: HO (Reuters)

Sår tvil om Fort Hood-heltinne

Sist oppdatert:
Nå spekuleres det på at forsvaret konstruerte en Hollywood-versjon av massakren.

Politioffiser Kimberly Munley (35) ble hyllet som en helt i amerikanske medier og av det amerikanske forsvaret kort tid etter den grusomme massakren på militærbasen Fort Hood i Texas forrige torsdag.

Munley var angivelig personen som uskadeliggjorde major Nidal Malik Hasan og dermed reddet flere menneskeliv.

Hasan er siktet for overlagt drap på 13 mennesker, i tillegg til å ha skutt og skadet ytterligere 29.

- Skjøt aldri Hasan
De første meldingene gikk ut på at Munley avfyrte et skudd mot Hasan før hun selv ble truffet av et prosjektil. Deretter skal hun i Bruce Willis-stil ha avfyrt ytterligere tre skudd som traff Hasan.

Men nå har minst ett vitne gitt en helt annen versjon av hendelsen. Vitnet, som ønsker å være anonym, forteller til The New York Times at 35-åringen aldri avfyrt et eneste skudd før hun ble truffet av Hasan og gikk i bakken.

Derimot hevdes det at det var politimann Mark Todd som faktisk avfyrte skuddene som stanset massakren.

Andre meldinger fra hendelsen har også vist seg å være feil, deriblant meldingen om at Hasan ble drept på stedet. Hasan ligger som kjent på sykehus og er utenfor livsfare.

- Jeg vil fraråde alle fra å spekulere for mye på hvem som gjorde hva inntil etterforskningen er ferdig, sier Chris Grey, talsmann for den amerikanske hærens etterforskningsenhet under en pressekonferanse torsdag kveld.

Hollywood-versjon
Nå spekuleres det på at det amerikanske forsvaret med god hjelp av media har komponert en Hollywood-versjon av en grusom realitet. Målet kan ha vært å konstruere en heltehistorie med en ettbarnsmor i hovedrollen for å fjerne fokus vekk fra forsvarets inkompetanse, skriver The Times.

Etterforskningen av saken har nemlig vist at Hasan faktisk hadde e-postkontakt med en fundamentalistisk imam, som har koblinger til to av terroristene bak 11. septemberangrepene, uten at Det føderale politiet (FBI) grep inn.

I tillegg ble det aldri reagert på at Hasan kjøpte et håndvåpen i sommer til tross for at han var under oppsyn av FBI.

Kritiske røster hevder massakren kunne vært avverget dersom politimyndighetene og forsvaret hadde handlet og reagert på oppførselen til Hasan på et tidligere tidspunkt.

Både Todd og Munley kommenterte saken på Oprah Winfrey Show onsdag kveld uten å nevne hvem som faktisk uskadeliggjorde Hasan.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere