RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sarah Connor er tilbake

Sist oppdatert:
Mandag er det premiere på den nye Terminator-serien. Side2 gir deg et tilbakeblikk på historien så langt.

(SIDE2:) I kveld braker det løs på TVNorge med premieren på «Terminator: The Sarah Connor Chronicles».

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Over 18 millioner amerikanere så den første episoden, og serien har fått gode kritikker. Handlingen finner sted mellom film to og tre, og handler for det meste om Sarah Connor (Lena Heady) og sønnen John (Thomas Dekker).

Siden det er over 20 år siden vi først ble kjent med Sarah Connor og Terminatoren selv, tar vi et tilbakeblikk på kampen mellom mennesker og maskiner.

«Terminator»
I 1984 kom det en liten lavbudsjettsfilm fra intet. Filmen het «Terminator» og i hovedrollen fant vi en relativt ukjent Arnold Schwarzenegger som tidligere bare hadde gjort seg bemerket i «Conan - Barbareren». Filmen var skrevet og regissert av James Cameron, som til da bare hadde kommet med en obskur skrekkfilmoppfølger og budsjettet var på stakkarslige 6.5 millioner dollar.

Likevel ble den en kjempesuksess, spilte inn over 78 millioner dollar på verdensbasis, og har for øyeblikket 100 prosent positive tilbakemeldinger på Rotten Tomatoes.

En vaskekte filmfranchise var skapt.

Maskinene tar over
«Terminator» er satt til nær fremtid, i en verden der maskinene er i ferdig med å ta over verden. Maskinene ledes av en datamaskin kalt Skynet som har kunstig intelligens, og dens eneste mål er å totalt utrydde menneskeheten. En mann kalt John Connor er menneskenes eneste håp, som leder for motstandsgruppen Tech-Com, en gruppe som er farlig nær å vinne kampen.

Skynet utvikler dermed en morderisk robot kalt Terminators, som der nøyaktig ut som mennesker, og sender en av disse til fortiden for å drepe Johns mor, Sarah Connor, før opprørslederen blir født. Med menneskenes skjebne som innsats, sender John soldaten Kyle Reese tilbake i tid for å redde moren og sin egen eksistens.

«Terminator 2: Judgment Day»
Det skulle ta sju år før oppfølgeren «Terminator 2: Judgment Day» kom ut, men de fleste vil være enige om at det var verdt ventetiden. Budsjettet hadde fått et betydelig boost, og med rundt 100 millioner dollar, var det datidens dyreste film noensinne. Pengene var ikke bortkastet og filmen tjente inn over 200 millioner dollar i USA alene, og slo «Robin Hood - Prince of thieves» som den mesttjenende filmen i 1991.

Kritikerne var også fornøyde, og filmen mottok fire Oscar, blant annet for banebrytende spesialeffekter. «T2», som den ofte kalles, har også 100 prosent positive tilbakemeldinger på Rotten Tomatoes.

Skal drepe sønnen
Etter at maskinene mislykkes med å drepe Sarah Connor i den forrige filmen, bestemmer de seg for å prøve igjen, og også denne gangen drepe John Connor som barn (spilt av Edward Furlong) med en mer avansert terminator, T-1000. Den voksne John Connor sender nok en gang en beskytter tilbake til fortiden for å redde sitt yngre selv, og denne gangen er det den samme terminatoren som prøvde å drepe Sarah i den forrige filmen, men nå reprogrammert til å redde John.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sarah Connor har tilbrakt de siste ti årene med å forberede seg til en fremtidig krig, og bestemmer seg for å bruke samme taktikk som maskinene prøvde å bruke mot henne. Hun skal hindre Skynet i å bli oppfunnet ved å ødelegge Cyberdyne Systems, før de skaper det.

«Terminator 3: The rise of the machines»
James Cameron uttalte at han ønsket å lage en tredje film om terminatoren flere ganger utover 90-tallet, men da den endelig kom, i 2003, var Cameron ikke med på laget lengre. «Terminator 3: The rise of the machines» er også den foreløpig siste Arnold Schwarzenegger er med i. Selv om den tjente inn over 400 millioner dollar på verdensbasis, er den ikke regnet som like suksessfull som de forrige to.

(artikkelen fortsetter nedenfor)

Linda Hamilton, som i mellomtiden hadde skilt seg fra James Cameron og overtatt rettighetene til filmserien (og solgt dem videre like etter), ønsket ikke å være med videre i serien, og Edward Furlong ble ikke tilbudt å gjøre rollen som John Connor igjen, angivelig fordi han slet med rusmisbruk.

Som et resultat av at Cyberdyne ble ødelagt i slutten av «T2», har Skynet overtakelsen blitt utsatt, men ikke avverget. I et siste forsøk på å sikre en seier til maskinene, blir en ny Terminator, T-X (spilt av norskættede Kristanna Loken) sendt tilbake for å drepe så mange løytnanter som mulig, inkludert John Connor og hans fremtidige kone Kate. Etter at fremtidens John blir drept av en identisk modell av hans tidligere beskytter, re-programmerer Kate cyborgen og sender den tilbake for å redde dem begge fra T-X.

«Terminator Salvation»
Også en fjerde Terminator-film, «Terminator Salvation» er under innspilling, og har forventet premiere i mai til neste år. Ingen av skuespillerne fra de tidligere filmene er med i denne versjonen som regisseres av McG, og Christian Bale skal spille John Connor.

Sarah Connor
Så hvor passer «Terminator: The Sarah Connor Chronicles» inn i alt dette?

Første episode er satt i 1999, mellom «T2» og «T3», og begynner med at Sarah (Heady) og sønnen John Conner blir funnet av en kvinnelig terminator nakne og forlatt i en grøft ved en motorvei. Den kvinnelige terminatoren er Cameron, en robot som har blitt re-programmert til å beskytte John. De blir forfulgt av en terminator fra fremtiden, Cromartie, som skal drepe John, og FBI-agenten James Ellison, som tror at Sarah er en sinnsforvirret forbryter.

Reiser til fremtiden
I løpet av første episode drar Sarah, John og Cameron til 2007. Cromartie får omfattende skader da han prøver å drepe dem, men hodet hans følger etter dem til fremtiden, reparerer seg selv og fortsetter jakten på John. Sarah ser hvor frustrert John er over livet på rømmen, så hun beslutter seg for å gå på offensiven mot Skynet.

Men verden i 2007 er kompleks, og de finner ut at Skynet har sent flere terminatorer tilbake til fortiden for å beskytte seg selv, og at motstandsbevegelsen har sent tilbake sine egne krigere for å legge hindringer i veien. Mens de jakter på en intuitiv sjakkdatamaskin kalt The Turk, som kan være en forløper til Skynet, skaper de en allianse med Derek Reese, motstandsmann og Johns onkel.

Se «Terminator: The Sarah Connor Chronicles» på TVNorge mandag klokken 22.50

759

Kilde: Wikipedia

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere