I skrivende stund er det registrert over 800.000 covid-19-relaterte dødsfall i USA. Likevel er det nesten en tredjedel av USAs voksne befolkning som nekter å ta den livreddende vaksinen.

Den kontroversielle Sarah Palin, tidligere visepresidentkandidat og Alaska-guvernør, har nå gjort det klart og tydelig at hun er én av vaksinemotstanderne.

- Over mitt lik at jeg tar en vaksinedose. Jeg nekter. Jeg kommer ikke til å gjøre det, og nåde dem hvis de rører barna mine, sa Palin i helgen.

Uttalelsen ble gitt under et intervju på scenen på begivenheten «AmericaFest» i regi av den svært konservative lobbyistorganisasjonen Turning Point USA, skriver Forbes.

Les også: Stoltenberg vil gjerne ha Moderna-booster

- Det er flere av oss enn det er av dem

Palin oppfordret også vaksinemotstandere til å stå opp mot myndighetenes vaksine-mandater.

- Det er flere av oss enn det er av dem, sa hun.

- Nok er nok, sa Palin.

- Spesielt når det gjelder hva myndighetene skal fortelle oss hva vi skal injisere i kroppen vår, sa hun.

Vaksinerådene fra USAs smittevernbyrå (CDC) er imidlertid krystallklare.

- Uvaksinerte har 14 ganger høyere risiko for å dø av covid-19 enn vaksinerte, sa CDC-direktør Rochelle Walensky på en pressekonferanse i november, selv før omikron-varianten ble oppdaget.

61,4 prosent av den amerikanske befolkningen er fullvaksinerte. I den voksne befolkningen, fra 18 år og oppover, er det 72,4 prosent fullvaksinerte i USA, ifølge oversikten til CDC.

Les også: Billie Eilish om covid-19: Kunne dødd uten vaksinen

Vaksinemotstanden i USA har bidratt til ytterligere polarisering i det allerede splittede landet. De uvaksinerte utgjør ingen homogen gruppe. En stor andel uvaksinerte velger bort vaksinen av helsemessige årsaker. Andre gjør det på grunn av enten politiske, religiøse, personlige eller konspiratoriske overbevisninger, og ikke minst tvilerne som sitter på gjerdet på grunn av redsel for bivirkninger.

En fersk dansk studie bringer gode nyheter for tvilerne. Studien er gjennomført av Statens Serum Institut i Danmark, som har undersøkt nærmere 4,9 millioner dansker.

Studien viser at korona-vaksinen gir kun minimal risiko for milde tilfeller av hjertemuskelbetennelse (myokarditt), skriver Statens Serum Institut i en pressemelding.

Les også: Anerkjent vaksineforsker advarer: - Den neste pandemien kan bli verre

- Angret på valget av Palin

Palin opplyste i mars måned at hun selv var blitt smittet med korona-viruset, og oppfordret den gang alle til å bruke munnbind i offentligheten.


Palin ble verdenskjent da Republikanernes presidentkandidat, John McCain, utnevnte henne som sin visepresidentkandidat i 2008.

McCain har senere innrømmet at han angret på valget av Palin som visepresidentkandidat, og at han heller burde ha gått for sitt eget førstevalg som var senator Joe Lieberman.

- Jeg burde ha sagt: «Se her, Joe Lieberman er min beste venn. Vi burde velge ham». Men jeg ble overtalt av mine politiske rådgivere at det ville være skadelig, og det var et annet feilgrep jeg gjorde, uttalte McCain i en HBO-dokumenter som fulgte den siste tiden til dødssyke McCain, ifølge The Guardian.

Les også: Hvis du er usikker på om hurtigtesten funker på omikron, bør du lese dette

McCain døde av kreft i 2018 og uttrykte spesifikt på dødsleiet at han ikke ville ha daværende president Donald Trump til stede i sin egen begravelse.

Etter valgnederlaget høsten 2008, gikk McCain og Palin hver sin politiske retning. McCain fortsatte som senator, mens Palin ble en viktig figur i den omstridte Tea Party-bevegelsen. McCain ble etter hvert en ihuga kritiker av Tea Party-bevegelsen.

Palin ble beskyldt for å ha begrensede allmennkunnskaper, stille uforberedt i intervjuer med media og ikke følge rådene til McCain under valgkampen i 2008. Enkelte hevder også at Palins uortodokse stil kan ha kostet McCain seieren.