Sarkozy kjøper superfett fly

Foto: ERIC GAILLARD (REUTERS)

Sarkozy skaffer sitt eget «Air Force One-fly» og får dermed det kuleste flyet i Europa.

22.04.09 07:38

Den franske presidenten Nicolas Sarkozy har for tiden et fly av type A319 – et fly som er langt mindre enn flyene til andre europeiske ledere.

Både Tysklands Angela Merkel og Spanias José Luis Rodríguez Zapatero ankommer internasjonale møter med langt større fly enn den franske presidenten.

Oppgraderer gammelt fly
Men neste måned begynner arbeidet med å oppgradere en ti år gammel A330-200-maskin, skriver The Times. Flymaskinen, som er kjøpt fra det karibiske flyselskapet Air Caraibes, skal forvandles til et ultramoderne fly som skal overgå flyene til alle de andre statslederne – med unntak av Barack Obamas 747-200-maskin som ofte omtales som Air Force One.

(Les mer om Air Force One i faktaboksen).

Franske ingeniører skal sørge for at Sarkozys oppgraderte A330-200-maskin blir innredet med luksusinteriør, et kontor til Sarkozy, et møterom med plass til tolv personer, samt et eget sykerom, skriver den franske finansavisen Les Echos.

Eget soverom
I tillegg blir flyet utstyrt med et soverom, badeværelse og ifølge ryktene et stort baderom til førstedame Carla Bruni Sarkozy. Men disse ryktene har derimot blitt avvist fra høyere hold.

Det vil bli installert et hypermoderne kommunikasjonssenter om bord, samt et antimissilsystem bestående av radarer og avledningsbluss for varmesøkende raketter.

Superflyet vil trolig være på vingene allerede neste år.

Sarkozy skal i utgangspunktet ha ønsket seg et splitter nytt fly, men innså at han måtte oppgradere et eldre fly for å spare på utgiftene.

Pleie sitt ego
Summen for flykjøpet og de omfattende oppgraderingene vil utgjøre rundt 176 millioner euro, noe som tilsvarer 1552 millioner kroner i dagens kurs.

Kritikerne hevder Sarkozy skaffer seg flyet for å pleie sitt ego, mens andre påpeker at presidenten har tilbakelagt 324.595 kilometer i fly det siste året.

- Vi vil kunne gå lengre og raskere, og vil sluke mindre bensin. Vi vil være i stand til å arbeide om bord og ha all slags moderne kommunikasjonsutstyr, sa Sarkozys stabssjef Christian Frémont.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.