Gå til sidens hovedinnhold

- Sarkozy satser på at folk skal gå lei

Men 70 prosent støtter de omfattende protestaksjonene som er i ferd med å lamme landet.

Frankrike er i ferd med å bli lammet som følge av de omfattende streikene og protestene mot president Nicolas Sarkozys nye pensjonsreform. Sarkozy ønsker å vedta et lovforslag som hever minstepensjonsalderen fra 60 til 62 år, mens alderen for full pensjon heves fra 65 til 67 år.

Pensjonsreformen er ett av mange tiltak som skal få Frankrike ut av det økonomiske uføret etter finanskrisen.

Urettferdig reform
Frankrike-ekspert Franck Orban sier franskmennene innser at regjeringen må innføre økonomiske sparetiltak.

- Men det som kritiseres er måten det gjøres på med manglende dialog mellom makthaverne og de ulike bransjene. Mange mener pensjonsreformen er urettferdig for noen grupper, først og fremst kvinner fordi de har et turbulent arbeidsforløp med graviditet og at de er hjemmeværende med barn i perioder av arbeidskarrieren, sier Franck Orban, som er tilknyttet Institutt for litteratur, områdestudier og europeiske språk (ILOS) ved Universitetet i Oslo, til Nettavisen.

- Det er ikke bare kvinner som mener dette, men det er den allmenne oppfatningen.

- Kvinner må jobbe lenger enn menn for å få minstepensjon, og utsiktene til å få full pensjon er mer usikre for dem enn det er for menn, sier Orban som har doktorgrad i fransk moderne historie.

Andre grupper som rammes av pensjonsreformen er arbeidsledig ungdom under 25, og arbeidsledige over 50.

Bensinstasjoner står tomme
Fagforeninger har kastet seg inn i kampen mot det som av mange oppfattes som en urettferdig pensjonsreform. Streikeaksjoner ved flere av landets oljeraffinerier har i stor grad rammet transportsektoren. Hittil er det rapportert om over tusen bensinstasjoner som står tomme for drivstoff.

Oslo lufthavn Gardermoen melder om noen få kansellerte flygninger. Det gjelder blant annet SAS SK830 fra Charles de Gaulle med planlagt ankomst klokka 13.30. Den er innstilt.

Brant ned skole
I tillegg har hundrevis av lastebilsjåfører kastet seg inn i protestaksjonene ved å blokkere flere store trafikkmaskiner utenfor Paris. Noe av flytrafikken og togtrafikken er også lammet. Tirsdag blir den sjette dagen med nasjonale protestaksjoner den siste måneden. Tirsdag er det planlagt aksjoner i 200 byer og landsbyer.

I den franske byen Le Mans har sinte demonstranter tirsdag formiddag brent ned en skole i protest mot reformen.

Det har også vært massive sammenstøt mellom illsinte ungdomsgjenger og opprørspoliti. Sammenstøtene beskrives av noen som urban geriljakrigføring. Flere hundre er blitt arrestert denne uken.

Likevel nekter Sarkozy å fire på kravene.

- I denne saken er han overbevist om at han har rett. Mange andre land har gjort dette, deriblant Tyskland. Det er et tiltak som må kjøres gjennom. For ham så er lovforslaget en god tekst. Det kan finpusses, men det er ikke snakk om å gå tilbake på det helt grunnlegende i tekstene, sier Orban.

- Satser på at folk går lei
Sarkozys strategi er ifølge Orban at folk skal gå lei når de ikke lenger har tilgang på bensin.

- Det Sarkozy satser på nå, er at franskmennene går tom for olje, og at folk ikke har bensin til å komme seg på jobben, at bilistene føler seg som gisler for demonstrantene, og at opinionen da snur. Men så langt er ikke det tilfellet. Syv av ti støtter demonstrasjonene, sier Orban.

Pensjonsreformen skal vedtas i Senatet for deretter å bli sendt tilbake til endelig godkjenning i nasjonalforsamlingen, noe som er en formalitet. Reformen skulle etter planen vedtas i Senatet onsdag, men på grunn av en rekke tilleggsendringer som venstrepolitikere har lagt til lovteksten, vil reformen trolig ikke bli vedtatt før mot slutten av uken.

Orban sier at regjeringen er villig til å myke opp deler av innholdet i lovteksten, men nekter å gjøre noen store endringer. Reformen oppfattes som Sarkozys viktigste prøvelse, og kan ende opp som en kamp om hans politiske liv.

- Hvis man inntar en krampaktig holdning som gjør at man ikke vil ta hensyn til folkebevegelsen som øker i omfang, så vil dette ramme Sarkozys sjanser til å bli gjenvalgt, sier Orban.

- Dette regnes for den viktigste saken i Sarkozys presidentperiode og kan sammenlignes med Obamas helsereform, legger han til.

Kilder: The Times, BBC.

Reklame

Dette må til for å få den beste renten på boliglånet

Kommentarer til denne saken