Sarkozy varsler økt fransk moms

Paris (NTB-AFP-DPA): Frankrike setter opp momsen med 1,6 prosentpoeng. De økte offentlige inntektene skal brukes til å skape arbeidsplasser og gjøre landet mer konkurransedyktig, sier president Nicolas Sarkozy.

Sarkozy varslet momsøkningen i et intervju som ble sendt på seks franske fjernsynskanaler søndag. Økningen skal ikke tre i kraft før 1. oktober i år, da momsen settes opp til 21,2 prosent, sa han i dette intervjuet.

- Vi håper at varselet vil føre til livligere handel fram til da, og dermed styrke veksten, sa Sarkozy. Momsøkningen betegnes som en form for skattlegging som skal flytte noe av byrden ved sosiale tiltak fra arbeidsgiverne og over på forbrukerne.

- Jeg vil at Frankrike skal fortsette som et produktivt land, jeg vil at vi skal beholde fabrikkene våre, tilføyde presidenten. Politiske observatører betegner intervjuet som et forsøk fra Sarkozys side på å styrke stillingen foran presidentvalget i Frankrike til våren.

Sosialistlederen François Hollande ligger an til å beseire Sarkozy ved valget der første omgang skal holdes 22. april. Hvis ingen kandidat får over 50 prosent av stemmene her, går de to som har størst oppslutning videre til en andre og avgjørende valgomgang 6. mai. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.