SAS' skandale-ventehall

Foto: Heidi Schei Lilleås, Nettavisen (Heidi Schei Lilleås, Nettavisen)

Vi advarer gravide og do-trengende ...

15.04.09 23:20

Charles de Gaulle-flyplassen i Paris er ikke den beste flyplassen å oppholde seg på, spesielt ikke om du er gravid eller do-trengende.

Det fikk Nettavisen erfarer da vi i påsken la turen til den franske hovedstaden.

Etter en langweekend i Paris, planla vi god tid på flyplassen, 25 kilometer utenfor Paris. Med SAS og den grande flyplassen i hovedstaden, lovet dette godt for å pynte på påskehandelen.

Men mer overrasket kunne vi neppe blitt.

- Er dette virkelig taxfree-en? spør vi - og før den franske, stramme ekspeditrisen rekker å svare, istemmer en ung norsk dame: «Jeg ble også overrasket! Dette er alt».

Hvilken flyplassversting husker du best? Send SMS eller MMS til 1930, ring 21006010 eller send e-post til vaktsjef@nettavisen.no

Brustadbu
Rommet minner mer om ei «Brustadbu», sammenlignet med Oslo Lufthavn Gardermoen.

Med en lett pose rusler vi til siste innsjekk. «Se det skiltet, det står da virkelig at i ventehallen fins ingen toalett», utbryter en annen passasjer.

Og jammen er det sant!

Ventehallen inneholder kun en liten sandwichbar, en internettavdeling som er «ute av drift» - og må du ditt fornødne, fins ikke et eneste lite toalett.

Hvis det kniper, får du slippe ut gjennom sikkerhetskontrollen, med beskjed fra vakten om at «da må du stille deg bakerst i køen av reisende igjen».

- Har dere virkelig lov til å ha det slik, undrer vi.

- Dette er en gammel flyplass, som skal utbedres. Men, du vet, på fransk vis vil det ta noen år... Gi meg et hint når du er ferdig, så skal jeg slippe deg inn først i køen, sier vakten.

Like heldig er ikke damen ved min side.

- Jeg fikk beskjed om å stille meg bakerst i køen, sier hun om oppgitt - da hun omsider er tilbake.

- Ikke vår skyld
SAS Norge skylder på de franske myndighetene:

- Vi påvirker dessverre ikke utformingen av flyplassene vi flyr til, og er avhengige av at de lokale myndighetene sørger for gode fasiliteter på bakken. Som alle andre flyselskaper blir SAS henvist til parkering og terminal av luftfartsmyndighetene i Paris, sier kommunikasjonsdirektør Thomas Midteide i SAS Norge til Nettavisen.

- Får dere noen rabatt ved å fly fra en terminal med så dårlig standard?

- Landingsavgiftene fastsettes av franske myndigheter, og flyselskapene kan ikke forhandle frem rabatter på slike statlige avgifter, sier Midteide.

SAS' ansvar
Kommunikasjonssjefen lar være å svare på det som er SAS sitt ansvar, nemlig hvorfor flyselskapet ikke informerer sine reisende om denne ulempen (spesielt for gravide, eldre, barn...)

Gravide er hermed advart.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.