Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

SAS-ansatte nekter å bli med på lønnskutt

Foto: Brorsson (Wikimedia Commons)
Sist oppdatert:
De ansatte reagerer på ryktene om at SAS vil si opp 1.000 ansatte og redusere lønnen til de gjenværende med 15 prosent. – Uakseptabelt, sier fagforeningsledere.

– Nok er nok. Vi er ikke villige til å gå med på en lønnsreduksjon på en kvart prosent en gang, de ansatte har strukket seg lenge for å hjelpe selskapet. Nå må vi sette en grense, sier leder i SAS' personalklubb Asbjørn Wikestad til NTB, etter at dansk TV 2 søndag meldte om at spareplanen som legges fram mandag vil innebære omfattende oppsigelser og lønnskutt.

Han peker på at siden 2004 har de ansatte gått med på å fryse lønnen i sju av årene.

Han støttes av styremedlem Jean Pierre Schomburg i SAS' kabinforening Cabin Attendents Union.

– Holdningen er at det som er lagt fram i mediene, ikke er akseptabelt, sier Schomburg i SAS til Ritzau.

Provosert over lederlønn
Tidligere denne uken ble det kjent at SAS' toppledelse får utbetalt mange ganger mer i lønn enn ledelsen i hovedkonkurrenten Norwegian. Dette provoserer de ansatte.

– Ledelsen sitter med absurd høye lønninger, samtidig som vi på bunnen blir bedt om å kutte vår lønn enda mer, det er helt uakseptabelt, sier Asbjørn Wikestad.

Han mener ledelsen har sviktet.

– Vi har et bra produkt. SAS-flyene er punktlige, kundene er fornøyde og belegget er bra. Men mens Norwegian tjener litt penger, tjener ikke SAS penger i det hele tatt. Dette viser for det første at det ikke er noen sammenheng mellom skyhøye lønninger og resultater, og det viser at det er de på toppen som må se hva de gjør galt, sier Wikestad.

Ifølge Aftenposten ønsker ledelsen å kutte lønningene slik at de kommer ned på nivået til hovedkonkurrenten Norwegian. Men Wikestad tror ikke SAS-ansatte tjener særlig mer enn sine kollegaer i Norwegian, og mener det er lite å spare på lønnsreduksjonen.

– Vi vil komme til et kritisk nivå lønnsmessig hvor folk slutter og det blir vanskelig å få rekruttert nyansatte, sier han.

Avventende
Leder av SAS' norske kabinforening, Anneli Nyberg, vil ikke kommentere tallene som ble kjent søndag.

– Det er bare en av mange spekulasjoner som har kommet den siste uken, og det blir håpløst for oss å kommentere, sier Nyberg til NTB.

Hun sier stemningen blant de kabinansatte er avventende før mandagens fremleggelse.

– Dette er den femte runden med nedbemanninger jeg har vært med på siden 2008. Vi har levd i denne settingen i årevis nå, og vi har lært oss å ikke forholde oss til spekulasjoner. Men selvfølgelig er det en viss uro, sier Nyberg.

SAS-flygernes norske tillitsvalgte, Jan Levi Skogvang, sier han ønsker å beholde et positivt syn før framleggelsen av spareplanen.

– Dette er en prosess som er nødvendig for SAS, og dette skal vi klare, sier Skogvang til NTB.

Konkursrykter
Den svenske avisen Expressen skrev søndag at SAS vakler på konkursens rand. Også for mindre enn to uker siden ble SAS utsatt for til dels heftige konkursrykter.

Analytiker Jacob Pedersen i danske Sydbank avviser imidlertid at dette er et sannsynlig scenario.

– Riktig nok har SAS store økonomiske problemer. Men det er svært lite sannsynlig at selskapet er få timer fra å gå konkurs, sier Pedersen til Ritzau, og peker på at selskapet så sent som 30. oktober varslet at det hadde en beredskap på 6 milliarder kroner.

SAS ønsket søndag ikke å kommentere saken.

Milliardlån
Torsdag 8. november skulle SAS presentere kvartalsresultatet og spareplanen, men selskapet valgte på kort varsel å utsette dette til mandag 12. november.

Utsettelsen av presentasjonen av spareplanen og resultatfremleggelsen har sammenheng med at de seks bankene Danske Bank, DNB, Nordea, Royal Bank of Scotland, SEB og Swedbank ikke vil forlenge sine milliardlån til SAS. Bankene krever at regjeringene i Norge, Sverige og Danmark stiller statsgarantier overfor bankene.

Fredag ba derfor de tre regjeringene EU om å godkjenne statsgarantier for bankenes milliardlån til SAS. Bankene har videre gitt beskjed om at lånene blir forlenget kun hvis SAS klarer å kutte kostnader og komme i mål med det omfattende spareprogrammet. (©NTB)

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!