*Nettavisen* Nyheter.

SAS barberer pilotavtalen med 200 sider

Bare de viktigste og mest sentrale punktene ligger an til å bli videreført i forhandlingene om nye pilotavtale i SAS.

Bare de viktigste og mest sentrale punktene ligger an til å bli videreført i forhandlingene om nye pilotavtale i SAS. Foto: Ned Alley (NTB Scanpix)

Onsdag går fristen for å bli enige om en ny avtale for pilotene i SAS ut. Det ligger an til en kraftig barbering av den 238 sider lange avtalen.

Bare de viktigste og mest sentrale punktene ligger an til å bli videreført i forhandlingene om nye pilotavtale i SAS. Det betyr at flygerne kommer til å måtte si fra seg rettigheter de har brukt 60 år på å opparbeide seg, ifølge Dagens Næringsliv. Samtalene mellom ledelsen og pilotforeningene i SAS begynte i desember i fjor. Fristen for forhandlingene utløper 1. april, onsdag denne uka.

Samarbeidsklimaet skal fortsatt være godt, trass i at den omfangsrike, 238 sider lange tariffavtalen blir redusert til rundt 40 sider – nedfelt i en helt ny tariffavtale. Nestleder i SAS Norge Pilotforening, Svein Duvsete, har ingen tro på at selskapet blir kastet ut i en opprivende konflikt, slik konkurrenten Norwegian ble nylig.

– Jeg tror alle ser behovet for at selskapet får en mer fleksibel avtale. SAS må bli mer konkurransedyktig, så vi kan utvide i helt nye markeder. Selskapet må jo tjene penger, sier Duvsete, som representerer flygerne som ble med over da SAS kjøpte Braathens i 2001.

Leder i Norske SAS-flygeres forening (NSF), Rune Sundland, er imidlertid ikke like forsonlig. Han reagerte kraftig da den over 60 år gamle pilotavtalen ble sagt opp i vinter. Nå har NSF har nå fått forlenget sin forhandlingsfrist med inntil to måneder.

– Det er for tidlig å si når vi blir enige eller ikke. Etter påske skal vi snakke om reelle krav, og da finner vi raskt ut om partene kommer til enighet innen kort tid, sier Sundland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.