SAS er bedt om å skjerpe sikkerheten

Foto: AP (AP)

Flyselskaper blir bedt om å oppgradere sikkerheten etter terrorforsøket i USA.

26.12.09 19:57

Amerikanske myndigheter har bedt samtlige flyselskaper som har flyavganger til USA, om å styrke sikkerheten om bord i passasjerfly. Dette gjelder også SAS.

- Vi har fått en henvendelse fra amerikanerne, men inntil videre gjør vi ikke noe ytterligere med våre prosedyrer, sier kommunikasjonssjef i SAS, Mikkel Thrane, melder nyhetsbyrået Ritzau.

Thrane legger til at de avventer meldinger fra danske myndigheter. Politiets etterretningstjeneste i Danmark (PET) skal ifølge nyhetsbyrået ha vurdert sikkerheten i Danmark som tilstrekkelig.

Ukjent for SAS Norge
Informasjonsrådgiver i SAS Norge, Gro Elin Hansen, opplyser overfor Nettavisen at i Norge så har man ikke fått noen slik anmodning fra USA.

- Så vidt meg bekjent, så har vi ikke det, sier Hansen til Nettavisen.

Dette skyldes trolig at det ikke finnes noen SAS-fly som går direkte fra Norge til USA.

Amerikanske myndigheter får nå hjelp fra Nigeria og Storbritannia til å etterforske forsøket på å sprenge et passasjerfly som skulle lande i Detroit. Mannen bak forsøket sitter i varetekt i USA.

Britisk politi gikk lørdag til razzia mot flere adresser i London, etter at mannen dagen før var blitt overmannet av medpassasjerer og besetningen på flyet. Ifølge ubekreftede meldinger er mannen student ved et universitet i den britiske hovedstaden.

Talsmenn for politiet kunne ikke bekrefte denne opplysningen. De ville heller ikke si noe om hvor mange bygninger som ble gjennomsøkt av politiet lørdag, etter hva slags bygninger det dreide seg om.

Nigeria vil granske
Nigerias visepresident Goodluck Jonathan har gitt landets sikkerhetstjenester ordre om å granske saken. Regjeringen tar avstand fra alle slike handlinger, het det i en kunngjøring.

– Som nasjon betrakter vi alle former for terrorisme som avskyelig. Visepresidenten har gitt Nigerias sikkerhetstjenester ordre om å innlede full etterforskning av saken, het det i kunngjøringen fra informasjonsminister Dora Akunyili.

Flyet som ble forsøkt sprengt, kom fra Amsterdam og var på vei til Detroit i den amerikanske Midtvesten med 278 passasjerer og et mannskap på 11 om bord. Mannen bak sprengningsforsøket skal ha sagt at han har forbindelser til terrornettverket al-Qaida.

«Forsøk på terror»
Flyet landet trygt og ingen ble alvorlig skadd i hendelsen, som kunne endt med katastrofe.

– Dette var et forsøk på en terrorhandling, sier en tjenestemann i Det hvite hus.

President Barack Obama er på ferie på Hawaii, men blir brifet fortløpende om saken. Han har bedt om at sikkerhetstiltakene blir trappet opp på flyplassene

– Ganske avansert
Den 23 år gamle nigerianeren, identifisert som Abdul Mudallad, fikk tredje grads forbrenninger i det mislykkede terrorangrepet. To av medpassasjerene fikk kun lettere skader.

Under avhør skal han sagt at han er medlem av al-Qaida.

En kilde sier til avisen Wall Street Journal at Mudallad har opplyst at han fikk eksplosivene og instruksjoner i Jemen. Andre kilder opplyser at 23-åringen hevder å ha handlet på egen hånd.

Flyet fra Northwest Airlines var på vei fra Amsterdam til Detroit med 278 passasjerer om bord.

Kongressrepresentanten Peter King sier til Fox News at eksplosivene gjerningsmannen brukte var ganske avansert.

– Dette kunne blitt en katastrofe, sier King til TV-stasjonen.

Ifølge King er Mudallads navn funnet i en database over personer med tilknytning til terrororganisasjoner, men han skal ikke ha vært på listen over folk som blir nektet å fly.

Fyrverkeri
De første meldingene fredag gikk ut på at en passasjer hadde tent på fyrverkeri uten å forårsake stor skade. Men etter hvert ble det klart at situasjonen hadde vært mye mer alvorlig, og at Mudallad hadde forsøkt å sprenge flyet idet det skulle lande.

Mudallad ble raskt overmannet av passasjerer som kastet seg over ham da de skjønte hva som foregikk.

– En ung mann tre-fire rader bak meg hoppet på ham og tok seg av ham, forteller passasjeren Syed.

Sikkerhetstiltak
En annen passasjer kastet et teppe over gjerningsmannen for å slukke flammene.

– Jeg tror vi alle tenkte at vi ikke kom til å klare og lande. At vi ikke kom til å overleve, sier en annen av passasjerene, Richelle Keepman, til NBC.

Ifølge Peter King etterforsker amerikanske myndigheter nå om det avvergede angrepet var del av et større terroranslag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.