*Nettavisen* Nyheter.

SAS-fly satt på bakken etter hard landing i Bergen

UVÆR: SAS-flyet fikk hard medfart da det landet på Bergen lufthavn Flesland mandag ettermiddag. Her står erstatningsflyet ved Gate 29. Foto: BA-tipser

SAS-flyet fra Oslo fikk en hard landing på Flesland mandag ettermiddag. Flyet skulle egentlig returnere til hovedstaden, men er foreløpig satt på bakken for inspeksjon.

09.11.15 19:27

(BA): Det har vært kraftig vind i Bergen det siste døgnet. Det fikk piloten på SAS-flyet som landet på Flesland mandag ettermiddag merke. Flyet skulle ha returnert til Oslo med avgang klokken 16, men denne avgangen ble innstilt.

Inspeksjon

Pressevakt i SAS, Henrik Edström, bekrefter at flyet ble satt på bakken.

– Ved landingen i Bergen var det «negative G landing». Det innebærer at man får et trykk oppover av vinden når flyet lander, slik at det samtidig blir en oppadgående kraft, sier han.

Ifølge Edström var hendelsen ikke dramatisk, men kapteinen beskrev hva som hadde skjedd til passasjerene etterpå.

– Når dette inntreffer må man gjøre en inspeksjon av flyet. Vi booket om passasjerene, og de er allerede på vei til Oslo med et annet fly, sier Edström.

– Hvilke skader flyet få når dette oppstår?

– Når noe slikt inntreffer vil man gjøre en gjennomgang av flyet. Det er av sikkerhetsmessige årsaker.

– Var dette merkbart for passasjerene?

– Jeg vet ikke, vi har ikke snakket med noen av dem, men lander man i kraftig vind kan det oppleves som litt turbulent.

Høststorm

Vakthavende meteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet, Frode Hassel, sier til BA at det er en god del vind i høyden mandag ettermiddag.

– Det blåser ganske godt på Sotra, det er 13 meter i sekundet akkurat nå med vindkast på 23 meter i sekundet. Det blåser en del på Flesland nå også, vindkast på 12-15 meter i sekundet, sier han.

Vinden kommer fra vest, noe som kan gi urolig vind på Flesland fordi flyplassen ligger litt i le fra Sotra. Rullebanen på Bergen lufthavn ligger i tillegg slik til at vestavinden treffer på tvers, noe som kan gi krevende landingsforhold for pilotene.

Resten av kvelden vil vinden gradvis minke i Bergensområdet, ifølge meteorologen.

– Det ser ut som om det skal øke på fra i morgen ettermiddag, og da kan det komme en ny runde med litt kraftig vind, sier Hassel.

Ny storm fredag

En «motorvei» for lavtrykk Det var kraftig vind i Bergen søndag kveld, og det ble målt vindkast opp i 23,6 meter per sekund i Bergen.

Som BA skrev tidligere mandag, står lavtrykkene i kø. Det er varslet ny storm på fredag, da er det ventet svært mye vind og store nedbørsmengder.

Det kan bli storm fra vest utsatte plasser i Hordaland, Rogaland, Sogn og Fjordane og helt opp til Møre og Romsdal. Det vil blåse mye langs kysten og ved fjellovergangene.

Det kan komme 60–90 millimeter nedbør på ett døgn.

Beauforts vindskala

Les flere saker på BA her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.