RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

SAS-fly tok av feil vei

Foto: Lien, Kyrre (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Havarikommisjonen avslører: Det norskregistrerte flyet gjort helt motsatt av det kontrolltårnet ga beskjed om.

27. februar 2007. Det norskregistrerte SAS-flyet av typen Boeing 737 skulle ta av fra Kallax lufthavnen utenfor Luleå i Nord-Sverige.

Denne morgenflyet på vei til Stockholm fått beskjed om å ta av fra bane 32, men mens flyet ble aviset endret kontrolltårnet avgangen til bane 14. Dette er samme bane som 32, men motsatt vei.

I den svenske havarikommisjonens rapport står det at flygeleder flere ganger sa over radioen at bane 14 var aktiv til avgang. Likevel: Da SAS-flyet kom fram til rullebanen, svingte det til venstre inn på bane 32, og ikke til høyre inn på bane 14.

På grunn av det dårlige været kunne ikke kontrolltårnet visuelt se hva som skjedde nede på rullebanen. Ifølge kommisjonen har heller ikke pilotene sjekket at kompasset pekte i riktig retning i forhold til den banen de skulle lette fra, skriver danske Ingeniøren.

Heldigvis var det lite flytrafikk rundt Kallax denne morgenen, og dermed skjedde det heller ingen ulykke på grunn av denne kjørefeilen.

Havarikommisjonen har som følge av hendelsen bedt svenske lufthavner om å skilte rullebanene sine bedre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere