SAS skylder på askeskyen

Foto: Brynjar Gauti (AP)

SAS hevder å ha vært på god vei til lønnsomhet i andre kvartal, hvis det bare ikke hadde vært for askeskyen.

18.08.10 09:42

SAS-konsernet fikk et resultat før skatt på minus 600 millioner svenske kroner i andre kvartal, mot minus 1.039 samme kvartal i fjor. På forhånd ventet analytikerne i snitt et underskudd på 764 millioner, ifølge TDN Finans. Underskuddet var dermed noe mindre enn fryktet.

I tillegg vektlegger SAS at askeskyen i april skal ha mye av skylden for resultatet i andre kvartal, som tradisjonelt er en god periode. Ifølge rapporten kostet askeskyen rundt 700 millioner kroner.

- Justert for askeskyeffekter gikk SAS med overskudd i andre kvartal 2010, sier avtroppende konsernsjef Mats Jansson i en pressemelding. Jansson meldte nylig at han går av i høst.

Omsetningen til flykonsernet falt fra 12,2 til 10,0 milliarder svenske kroner, noe som var i underkant av analytikernes forventninger.

I rapporten skriver SAS at situasjonen for flybransjen er bedre i 2010 enn i 2009, men viser samtidig til at bransjeorganisasjonen IATA regner med at europeiske flyselskaper samlet vil tape 2,8 milliarder dollar, eller rundt 17 milliarder norske kroner, i år.

Datterselskapet Widerøe leverte gode tall. Her økte driftsresultat før engangsposter fra 29 til 59 millioner svenske kroner, mens omsetningen falt fra 875 til 845 millioner.

Det har vært spekulert i om SAS igjen vil trenge å bli tilført friske penger fra eierne, blant andre den norske staten. I andre kvartal i år ble det hentet inn 4,7 milliarder svenske kroner, bare ett år etter at det kom inn 5,8 milliarder. I forhold til situasjonen ved nyttår er egenkapitalen bedret fra 11,4 til 14,6 milliarder svenske kroner. Rentebærende gjeld er redusert fra 14,7 til 14,0 milliarder. Kontantbeholdningen er økt fra 4,2 til 7,2 milliarder.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.