RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

SAS tror på stuer-forhandllinger

(www.scandinavian.net)
Allerede mandag regner SAS-gruppen med å få til nye forhandlinger med stuernes fagforeninger for å unngå flere streiker.

Fem rundturer Oslo-Stockholm-Oslo ble kansellert mandag, og ytterligere 80 avganger fra Arlanda ble kansellert fordi mellom 700 og 800 stuere i SAS-konsernet streiket for 775 kroner mer i måneden. Dette kravet er så langt avvist av SAS.

Informasjonssjef Bertil Ternert ved SAS-gruppen i Stockholm sier til NTB at streikene sist fredag og mandag fra kl. 05 til kl. 10 går vel så meget ut over SAS-gruppens renommé som konsernets regnskap. Derfor er det om å gjøre å komme i forhandlingsposisjon igjen, for å unngå at det blir ny streik kommende fredag og neste mandag. Det var ingen forhandlinger i helgen.

Visste ikke

Ved innsjekkingsskrankene på Arlanda måtte man mandag morgen omarrangere reisene for rundt 30 passasjerer som ikke visste om streiken, opplyser Anders Ehrling, sjef for SAS Sverige, til det svenske nyhetsbyrået TT.

– En vanlig mandag morgen reiser vel 10.000 passasjerer ut med et SAS-selskap, så det er reisevolumet som er rammet, sier Ehrling. De få som ikke var kjent med streiken, slumret stort sett på benkene på den ellers folketomme flyplassen.

Mister tillit

På streikens første dag sist fredag måtte mellom 6.000 og 8.000 kunder endre sine reiseplaner eller velge andre flyselskaper på grunn av streiken.

– På kort sikt koster streiken oss titalls millioner kroner. På lang sikt er det mer alvorlig fordi vi mister kundenes tillit, sier Ehrling.

De svenske stuernes fagforening, Transport, har bedt om en lønnsforhøyelse på 775 svenske kroner i måneden for sine medlemmer. Dette er flyselskapet ikke villig til å gi på bakgrunn av SAS-konsernets underskudd, som for 2003 er beregnet til vel 2 milliarder svenske kroner.

Liten støtte

Talsmenn for Transport har uttalt at dersom det ikke lykkes å komme fram til en løsning, kommer streiken til å pågå hver fredag og mandag morgen i tiden som kommer.

Fagforeninger innen SAS-gruppen i Norge gir liten støtte til streiken som Transport i Sverige står bak. Disse fagforeningene mener at streiken er unødvendig og undergraver tilliten til at det skal kunne bygges opp en ny og mer solid økonomi i SAS-konsernet.

Vil fortsette

På streikens første dag, sist fredag, måtte mellom 6.000 og 8.000 reisende endre sine reiser eller velge andre flyselskaper på grunn av streiken ved 13 svenske flyplasser fra klokken fem til ti om morgenen.

Dersom det ikke lykkes å komme fram til en løsning gjennom forhandlinger, kommer streiken til å pågå hver fredag og mandag morgen i tiden som kommer.

(NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere