Satellittbilder avviser rakett mot russisk fly

Satellittbilder støtter ikke teorien om at en rakett har truffet det russiske flyet som styrtet i Egypt lørdag morgen, ifølge en amerikansk tjenestemann.

– Spekulasjonene om at flyet styrtet på grunn av en rakett stemmer ikke, sa kilden, som ikke er navngitt, til TV-selskapet NBC.

Analyser gjort av amerikansk etterretning mener at det kan ha vært en eksplosjon om bord, enten i bensintanken eller at en bombe kan ha gått av.

En IS-tilknyttet gruppe i Egypt hevdet i en Twitter-melding i helgen at den sørget for at flyet gikk i bakken. Motivet var angivelig hevn for Russlands flyangrep på IS i Syria, men både russiske og egyptiske myndigheter har sagt de tviler sterkt på om påstanden stemmer.

En talsmann for Russlands president Vladimir Putin understreket i et møte med pressefolk mandag at det finnes flere mulige årsaker.

– Vi kan ikke utelukke noe, sa talsmann Dmitrij Peskov da han fikk spørsmål om terrorister kan ha angrepet flyet.

Viseadministrerende direktør Aleksandr Smirnov i flyselskapet Kogalymavia sa mandag at den eneste mulige forklaringen på styrten er en «ekstern handling». Han brukte også formuleringen «teknisk eller fysisk handling, uten å utdype dette nærmere. Samtidig insisterte han på at flyet var i god stand.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.