RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sats Elixia har over 200.000 medlemmer. Bare 24 av dem ble dopingtestet i fjor

Birte Kristiansen, senterleder på Sats Elixia i Bergen, skulle gjerne dopingtestet flere medlemmer. - Alt hander om kostnader, sier hun.
Birte Kristiansen, senterleder på Sats Elixia i Bergen, skulle gjerne dopingtestet flere medlemmer. - Alt hander om kostnader, sier hun. Foto: Arne Ristesund (Bergensavisen)
- Skulle gjerne testet oftere, sier senterleder.

Treningssenter-kjempen Sats Elixia har over 200 000 medlemmer. Bare 24 av dem ble testet for doping i fjor, skriver Bergensavisen.

Onsdag skrev BA om mannen i 30-årene som nylig ble innlagt på Haraldsplass sykehus med hjertesvikt. I seks år har han pumpet kroppen full av anabole steroider. På det meste veide han 150 kilo og målte 53 centimeter rundt overarmene. Han tok 345 kilo i markløft og 230 kilo i benkpress. I september sa hjertet stopp.

- Hadde jeg ikke kommet meg på sykehus, hadde jeg ikke overlevd, sier han.

Få testes
Antidoping Norge tar årlig om lag 3000 dopingprøver. Flesteparten tas i idretten, bare et fåtall på treningssentre.

Treningsskjeden Sats Elixa testet kun 24 medlemmer for doping i fjor. To testet positivt. De eneste testene i Bergen ble gjort på Sats Nesttun. Der ble fire medlemmer sjekket. Alle testet negativt.

Hos Sats Elixia i Lars Hilles gate i Bergen ble ikke et eneste medlem testet for doping i fjor.

Kostbart å teste
Senterleder Birthe Kristiansen jobber med å få penger til å teste medlemmer for doping.

- Jeg har søkt om å få midler til å teste medlemmer. Egentlig kunne jeg tenkt meg og kjørt tester gjennom hele året.

Hun sier en test koster om lag 10 000 kroner.

Senteret har nylig hatt Antidoping Norge på besøk slik at medlemmene kunne få informasjon om farene ved å bruke anabole steroider.

Må signere kontrakt
- I tillegg signerer alle medlemmer en kontrakt når det tegner medlemskap. Her står det at medlemmene nå som helst kan bli testet, sier Kristiansen.

Enkelte medlemmer har nektet å signere kontrakten, og er dermed utestengt fra senteret.

Hun har nå søkt senterledelsen sentralt om midler til å gjennomføre dopingkontroll på senteret. I fjor fikk hun nei. Da gikk pengene til testing på Sats Nesttun.

Har dop-mistanke
- Jeg har noen medlemmer i den «røde boken», altså medlemmer som jeg mistenker kan drive med doping, sier hun.

- Hva bygger mistanken på?

- Jeg ser det på kroppen, holdningen og måten de trener på. De kaster på vektene og virker unormalt giret. Jentene får veldig mannlige trekk og økt hårvekst i ansiktet, sier senterlederen til BA.

-  Vanskelig å se
Hun understreker at hun overhodet ikke er sikker, og sier det er vanskeligere å se hvem som bruker steroider nå enn før.

- Det er ikke lenger menn i klassiske «bolebukser» som doper seg. Dosene med testosteron som inntas er mindre, og dermed er ikke veksten lenger så åpenbar. Men likevel svært farlig, sier hun.

Fagdirektør Petter Thornam på Haraldsplass diakonale sykehus og overlege Efraim Bulut slår alarm etter å ha fått inn tre pasienter med alvorlig hjertesvikt som følge av steroidbruk


Hele listen ligger tilgjengelig på nettsiden til Antidoping Norge.

- I idretten tester vi hele lag, et utvalg spillere eller via loddtrekning. Dersom de tester positivt, stenges de ute fra all klubbidrett i to år Dersom prøvene inneholder stoffer som står på dopinglisten, blir testen positiv, forklarte Anne-Kristine Aas, kontrollør fra Antidoping Norge.

Ekskluderes
- Alle som tester positivt blir i utgangspunktet politianmeldt, og samtidig ekskludert fra våre treningssentre, sier Scott Oewen, ansvarlig for personlig trenere hos Sats Elixia.

Han sier de er oppmerksomme på at misbruk kan forekomme og at de opererer med en nulltoleranse holdning.

Fokus på holdninger
Treningssenteret iTrain sjekket i alt fem medlemmer i fjor. ingen testet positivt.

- Vi ser på doping som et middel til å fuske seg til resultater på kort tid. Den helsemessige risikoen burde være nok til at ingen begynte med doping, men dessverre så er status internt i gjengen mer verdifullt for unge menn enn et lengre perspektiv på sunn helse. Vi tilstreber å endre og påvirke holdninger til doping fremfor å gjøre mange flere tester, sier Asle Pedersen, daglig leder ved iTrain.

Tar avstand
Kim Erik Olsen (28) jobber offshore, og trener omtrent daglig på Sats Elixia i sentrum i friperiodene. Han hadde gjerne latt seg teste dersom han ble bedt om det.

Kim Erik Olsen (28) trener styrke flere ganger i uken hos Sats Elixia. - Jeg hadde ikke sagt nei til å la meg teste, sier han.

- Jeg tar sterkt avstand fra alt som har med doping å gjøre. Jeg vet hva doping gjør med kroppen, og vet hvor skadelig det er, sier Olsen.

Møtte ikke
BA var med Antidoping Norge på kontroll på treningssenteret Evo på Nesttun tidligere i år.
Tre medlemmer hadde fått beskjed om å møte på kontroll. I tillegg ble to medlemmer plukket ut på senteret. To av som ble kalt inn møtte ikke. Begge ble utestengt fra treningskjeden.

Evo kalte inn etter mistankeprinsippet. Aldersmessig var de som ble testes menn i gruppen 18–28 år.

Les flere saker fra Bergensavisen!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere