*Nettavisen* Nyheter.

SATS fjerner alle solarier

Foto: Poppe, Cornelius

Kreftfaren er for stor, mener treningsskjeden.

(SIDE2:) Den landsdekkende treningskjeden SATS har tilbudt sine kunder en mulighet til å friske opp brunfargen når de trener på sentrene.

Mer fra Side2. no: Besøk forsiden

Økt kreftfare
Fra 1. desember er det imidlertid slutt på denne muligheten. Det melder SATS selv.

– Bakgrunnen er den økte kreftfaren knyttet til soling, som er dokumentert i en ny rapport fra Verdens helseorganisasjon, WHO, skriver SATS på sine nettsider.

Treningskjeden mener at solariene ikke er forenlige med grunntanken om en sunn helse, og har heller ikke installert solarier på sine nye treningssentre.

SE OGSÅ:Vil du se ut slik om 30 år?

Rapporten fra Verdens helseorganisasjon som kom i sommer, knytter faren for å utvikle kreft enda tydeligere til solariumssoling.

Foreslår 18 års grense
Nylig foreslo Statens strålevern i Norge, Sverige, Island og Finland at man skulle innføre 18-årsgrense på bruk av solarium.

En ny undersøkelse i Danmark viste også nylig at barn så langt ned som i 8-årsalderen tar solarium. Barna fulgte med foreldrene til soling,

Denne undersøkelsen ble gjennomført blant annet av Kræftens bekempelse og Tryghedsfonden. SATS er inne i Tryghedsfonden.

Assisterende generalsekretær i Kreftforeningen, Ole Alexander Opdalshei, sa til Side2 at han syntes de danske funnene er bekymringsfulle.

– Jeg synes definitivt det er bekymringsfullt at barn helt ned i 8-årsalderen tar solarium. Det skal ikke skje. Kreftforeningen har lenge frarådet bruk av sol blant personer under 18 år. Nylig støttet vi forslaget til Statens strålevern om 18- årsgrense på bruk av sol. Disse tallene i Danmark viser jo at svært unge bruker solarium, sa han til Side2.

Andre forskere har imidlertid ment at en meget moderat bruk av solarier ikke er så ille.

LES MER: Forskere: - Feil å forby solarium for ungdom

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.