Hver dag går rundt to millioner arbeidstakere på jobb i en av butikkene til verdens største handelskjede, Wal-Mart Stores, Inc.

Wal-Mart er børsnotert i New York, har hatt Hillary Clinton i styret og har rundt 100 milloner kunder i uken. Nesten hver tredje amerikaner er innom Walmart en normal uke.

Men dette er ikke godt nok for Statens pensjonsfond - utland. I over seks år har Walmart vært svartelistet av Oljefondet.

Den 31. mai 2006 solgte Oljefondet seg ut av Walmart, angivelig for «brudd på menneske- og arbeidstakerrettigheter».

Milliardinvestering
Siden Oljefondet solgte seg ut, har Wal-Mart-aksjen steget rundt 25 prosent.

Oljefondet hadde aksjer for rundt 1,8 milliarder kroner, og har gått glipp av en verdistigning på rundt 430 millioner kroner.

Fremskrittspartiets finanspolitiske talsmann rister på hodet over Oljefondets boikott av Walmart: - Det har uten tvil skapt negative reaksjoner hos amerikanske politikere og media, sier Frps talsmann for forvaltningen av oljefondet, stortingsrepresentant Jørund H. Rytman i Finanskomiteen.

Ja til bordeller, nei til butikker
Rytman reagerer på de stadig strengere etiske reglene for Oljefondet, og spesielt det han opplever som inkonsekvens.

- Jeg synes de etiske retningslinjene var gode nok, slik de ble praktisert i begynnelsen. Etter hvert har de blitt utvidet, blitt strengere og man har forbudt investeringer i selskaper man ikke liker - for eksempel tobakk og spesielle våpenprodusenter, sier Rytman.

Les også:- Skammelig av Oljefondet

- Samtidig finnes det ikke noen forbud mot investeringer i spritprodusenter, gamblingselskaper eller bordeller for den saks skyld. Og når man forbyr oljefondet å investere i et stort internasjonalt selskap som amerikanske Walmart, men ikke gjør tilsvarende i andre selskap som opererer i ettpartstater, militærregime og diktaturer, tenker man sitt.

Gigantselskap
Selskapet Oljefondet fortsatt boikotter er gigantisk. Børsverdien er 205 milliarder dollar, og på aksjonærlisten finnes mange av verdens største og mest respekterte investorer - blant mange andre Warren Buffet og hans Birkshire Hathaway. Både Nordea og Den danske Bank står på aksjonærlisten i selskapet Oljefondet boikotter.

Her ser du listen:10 største eiere av Wal-Mart Stores

Wal-Mart ble startet av den legendariske, og nå avdøde, handelsmannen Sam Walton. Han ble rangert som USAs rikeste mann fra 1982 til 1988, og ble i 1998 rangert som en av verdens 100 mest innflytelsesrike menn i det 20. århundrede av aktualitetsmagasinet Time.

Han kjøpte sin første butikk i 1945, og bygget opp Wal-Mart-kjeden fra 1962. I dag har kjeden 8.500 butikker i 15 land.

Tommelen ned fra Norge
Det var finansminister Kristin Halvorsen som i sin tid bestemte seg for å boikotte Wal-Mart etter råd fra Etikkrådet for oljefondet.

- Det later til å være en systematisk og planlagt praksis fra selskapets side å bevege seg på, eller over, grensen for det som er aksepterte normer for arbeidsmiljø. Mange av bruddene er grove, de fleste bruddene ser ut til å være systematiske, og til sammen danner dette et bilde av et selskap som gjennom sin totale aktivitet utviser manglende vilje til å motvirke normbrudd i sin virksomhet, het det i Etikkrådets innstilling.

Her kan du lese begrunnelsen:Wal-Mart trekkes ut av Statens pensjonsfond - utland

- For å påvirke selskaper i ønsket retning er eierskapsutøvelse det virkemiddelet som er best egnet. Jeg er derfor positiv til Norges Banks holdning. Terskelen for å trekke ut selskaper fra fondet skal være høy. Selskapenes normbrudd må være av en alvorlig, systematisk eller grov karakter for at dette virkemiddelet tas i bruk, utalte Kristin Halvorsen da man solgte seg ut av Wal-Mart.

Dermed havnet verdens største kjøpesenteselskap på boikottlisten - sammen med selskaper som driver med landminer, klasevåpen og kjernevåpen .

Uten at det har gjort synlig inntrykk på de hundrevis av millioner amerikanere som handlet hos Walmart før jul.

Hva synes du? Er det riktig av Norge og Oljefondet å sette seg til doms over Walmart? Diskuter saken i feltet under.