*Nettavisen* Nyheter.

Satser millioner i Kina

Foto: Torgrim Rath Olsen (Nordlys)

Nordland fylkeskommune bruker fire millioner kroner i Kina denne uken.

18.10.10 19:35

Hele 90 personer fra Nordland er representert i Shanghai tirsdag og onsdag. Nordland er, sammen med Oslo, det eneste fylket som har betalt inngangsbilletten til Expo i Shanghai på to millioner kroner, skriver Nordlys.

Knytte kontakter
Dermed er det duket for Nordlands egne offisielle dager under verdensutstillingen. Samlet pris: Fire millioner kroner. Det er mer enn Eksportutvalget for fisk (EFF) satset sist uke i det kinesiske handelsmekkaet.

- Bakgrunnen for at vi gjør dette er at det kinesiske markedet er veldig spennende. Målet er å knytte kontakter som kan føre til konkret samarbeid, sier assisterende næringssjef i Nordland fylkeskommune, Terje Stabæk, til Nordlys.

Og konkret butikk i Kina kan Nordland allerede vise til:

- Mange bedrifter i Nordland har allerede Kina som et viktig marked. Både innenfor kvarts, stål og mineraler for øvrig er det nordlandsbedrifter som er tungt til stede i det kinesiske markedet, sier informasjonssjef i Nordland fylkeskommune, Geir Johnsen.

Lik Nordland
Nordland samarbeider konkret med Zheziang-provinsen. Før, etter og under Nordlands dager på verdensutstillingen foregår det besøk og møter i denne provinsen.

Og for kort tid tiden var ledere fra provinsen på besøk i Nordland, hvor blant annet Nordlaks på Stokmarknes ble besøkt.

- Dette er en kystprovins som har mange fellesnevnere med Nordland. De har mange øyer, og i likhet med Nordland er solcelleindustrien, som i Norge ble startet i Glomfjord, svært viktig her, påpeker Geir Johnsen.

Politisk støtte
Og hjemme i Nordland er det bred politisk støtte for det storstilte stuntet.

- To ganger har et enstemmig fylkesting i Nordland stilt seg bak denne, understreker fylkeskommunens Stig Olsen til Nordlys.

I løpet av de to dagene holdes det en rekke seminarer.

- Vår tilstedeværelse er det største enkeltarrangementet på den norske paviljongen under Expo, med 213 deltakere inkludert kinesere. Av disse er 90 nordlendinger, sier Geir Johnsen, som viser til svært positive tilbakemeldinger fra næringslivet hjemme i Nordland.

- Dette er en parallell til arbeidet vi har gjort i Russland og det tidligere Sovjet. Og det har vist resultater, sier informasjonssjefen.

Les flere saker hos Nordlys her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.