*Nettavisen* Nyheter.

Satt isolert i fire uker - forsøkte selvmord

Foto: Faksimile YouTube

Den russiske nynazisten Vjatsejeslav Datsik ble sittende isolert i Norge uten rettslig grunnlag.

22.10.10 10:20

- Det forelå ikke noe vedtak fra fengselet, og retten har sagt at han ikke skulle være isolert, sier mannens forsvarer Fridtjof Feydt til VG.

Ifølge avisa har 33 år gamle Vjatsejeslav Datsik, som søkte og fikk avslag på asyl i Norge, to ganger forsøkt å begå selvmord mens han har sittet isolert i norsk fengsel. En gang skal han ha forsøkt å henge seg og én gang kuttet han pulsåren.

Oslo tingrett ga ifølge VG beskjed om at russeren ikke skal sitte isolert i mer enn én uke. Likevel ble han sittende på enecelle i Ila fengsel i fire uker.

33-åringen, som også er kjent under navnet «Røde Tarzan», har vært en aktiv kampsportutøver.

Datsik rømte fra en psykiatrisk klinikk i St. Petersburg i Russland i april i år, og dukket uventet opp i Norge i september. Han troppet opp hos Politiets utlendingsenhet og hadde med seg et ladd håndvåpen. Senere ble ytterligere fire personer pågrepet og flere våpen beslaglagt.

Torsdag besluttet Oslo tingrett å varetektsfengsle Datsik for fire nye uker. Ifølge Aftenposten kom politiet på sporet av flere nynazister med tilknytning til Russland etter pågripelsen av Datsik.

Se video under der Datsik tropper opp på Politiets utlendingsenhet og forteller at han vil søke asyl. Han kommer sammen med en norsktalende venn som forklarer Datsiks ærend. Han overlater et ladd håndvåpen til politiet.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.