RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Satt ut i skogen for å dø

Foto: Gry Jeanette Dybdal (Vestby Avis)
Sist oppdatert:
- Dette skjer hver sommer og er like grusomt hver gang.

Denne kattugen ble dumpet i skogen tidligere denne uken. Nå frykter veterinærene at mange flere katter vil lide samme skjebne i sommer.

Det navnløse lille nurket ble funnet forlatt i skogen i Enebakk. Katten er kun mellom seks og åtte uker og ble først levert til Vestby Naturbarnehage avdeling Lesteberg som tok den med til Vestby Dyreklinikk. De reagerer sterkt på saken.

- Dette skjer hver sommer og er like grusomt hver gang, sier veterinær Kristin Engesæth hos Vestby Dyreklinikk til Vestby Avis.

Kattunger skal helst ikke forlate moren før de er 12 uker. Denne kattungen hadde ingen mat i magen og er alt for liten til å kunne klare seg selv alene i skogen.

- Vi vet forholdsvis lite om kattungen, men vi kan se på den sosiale adferden at den er vant til mennesker og ikke er en villkatt. Stedet den ble funnet på gir oss også sterke indisier på at katten rett og slett er dumpet, sier dyrlegeassistent Marthe Aamodt.

Les også: «Bobla» ble funnet i en bilmotor

Dumper dyrene før ferien
Vestby Dyreklinikk sier det er helt typisk at slikt skjer før ferien, og stiller seg spørrende til hva som får folk til å velge en slik brutal måte å kvitte seg med kjæledyrene på.

- Kanskje er det panikk over at katten har fått kattunger rett før de skal på ferie, men uansett så er det dessverre alt for få som velger å sterilisere eller kastrere kattene sine, sier hun.

Aamodt mener merking av katter bør være obligatorisk, og at folk ikke må ta til seg katter de finner uten å få sjekket om dyrene er merket. Hun forteller om en episode der en dame kom for å sette en microchip på katten sin, også viste det seg at katten allerede var merket. Kvinnen hadde funnet katten og hatt den hos seg i tre år. Det falt ikke i særlig god jord hos de riktige eierne av katten.

Les også: «Mads» skulle egentlig vært død

Kvitter seg med kaniner
Den siste tiden har det blitt stadig økning av dumping av kaniner, og Marthe Aamodt synes det er hårreisende at dyr blir kastet vekk når folk skal reise på ferie.

- Dersom fler hadde kastrert kattene ville det blitt langt færre uønskede svangerskap og i tillegg ville det redusert sjansen til å få smittsomme sykdommer som blant annet kattepest og katteaids, sier veterinærassistenten.

Etter å ha tilbrakt det første døgnet i armkroken til Marthe, kom kattens nye eier for å ta den med og gi den et godt hjem.

Les også: Avlivet dyr for 2.5 millioner kroner

Dumping av dyr:

*Hjemløshet hos familiedyr er et unødvendig og omfattende dyrevernproblem. Tidligere har hjemløshet hos katter vært et utbredt problem, noe det absolutt fortsatt er, men også andre dyr rammes nå i økende grad av å bli hjemløs.

*Over 3600 dyr blir gjennomsnittlig tatt hånd om av Dyrebeskyttelsen Norges lokalavdelinger, og flere avdelinger melder om at de får en rekke henvendelser vedrørende hjemløse dyr som de aldri har kapasitet til å rykke ut på.

*Myndighetenes tilbud til hjemløse dyr er minimalt. Landbruks- og matdepartementet peker på at Mattilsynet ikke har midler til å behandle eller innlosjere hjemløse dyr. Kilde: dyrebeskyttelsen.no

Les flere saker fra Vestby avis her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere