RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Manish Swarup (Ap)

Satte fyr på seg selv

Sist oppdatert:
26-åringen løp 50 meter før han kollapset.

Tibetanske buddhistmunker, buddhistnonner og eksiltibetanere har det siste året tydd til ekstreme aksjonsformer, som selvbrenning, for å skape oppmerksomhet rundt det de mener er kinesisk undertrykkingspolitikk i Tibet.

De tibetanske munkene krever respekt for ytringsfrihet, religionsfrihet og menneskerettigheter for tibetanerne, samt tilbakekomsten av deres åndelige leder Dalai Lama (76).

Minst 30 mennesker i tibetanske områder i Kina har satt fyr på seg selv det siste året i protest mot Kinas Tibet-politikk.

Protest mot Kina
Mandag var det nok et tilfelle av selvbrenning da en eksiltibetaner, Jampa Yeshi (26), satte fyr på seg selv under en demonstrasjon i den indiske hovedstaden New Delhi.

Demonstrasjonen fant sted i forkant av et planlagt besøk av den kinesiske presidenten.

Mer enn 600 demonstranter protesterte mot det planlagte besøket, og var utstyrt med bannere som hadde slagord som: «Tibet brenner», «Hu Jintao er ikke velkommen» og «Tibet er ikke en del av Kina».

Løp 50 meter
26-åringen satte fyr på seg selv under appellen, og løp nærmere 50 meter før han kollapset. Forskrekkede demonstranter forsøkte desperat å slukke flammene med tibetanske flagg og vann, melder nyhetsbyrået AP.

- Yeshi pådro seg brannskader på 85 prosent av kroppen, og tilstanden hans er kritisk, sier en politimann, som ønsker å være anonym, ifølge AP.

26-åringen rømte fra Tibet for fem år siden og har bodd i et tibetansk nabolag i New Delhi.

Toppmøte i India
Kinas president Hu Jintao kommer til India senere denne uken for å delta på en konferanse med de såkalte BRICS-landene, som består av Brasil, Russland, India, Kina og Sør-Afrika.

Politiet i New Delhi forbereder seg på nye demonstrasjoner under toppmøtet som varer i to dager, og har hevet beredskapen flere steder i byen.

- Norske politikere lukker øynene
Styreleder i Den norske Tibet-komité, Olav Gunnar Ballo, har tidligere uttalt til Nettavisen at Norge ikke engasjerer seg nok i Tibet-konflikten.

- Jeg synes at det viktigste her i forhold til Norge, er at det er skammelig at norske stortingspolitikere og Utenriksdepartementet ikke engasjerer seg i mye sterkere grad og har fokus på det som skjer i Tibet. Vi sier jo at vi har stor oppmerksomhet rundt menneskerettigheter på verdensbasis, men når det gjelder Tibet, så virker det som at de lukker øynene, sa den tidligere stortingsrepresentanten, Olav Gunnar Ballo, til Nettavisen i februar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere